Foto: Publicitātes foto

Pie durvīm jau klauvē vasara ar spožu sauli, krāšņiem ziediem un zaļojošiem kokiem un pļavām. Tomēr šim gadalaikam ir arī sava ēnas puse – paaugstinās gaisa piesārņojuma līmenis. Karstums, bezvējš un sausums var izraisīt piesārņojuma uzkrāšanos gaisā, kā rezultātā mēs to ieelpojam. Īpaši grūti vasarā klājas alerģiskiem cilvēkiem. Bet vai zināji, ka iekštelpās gaiss var būt pat vēl vairāk piesārņots nekā ārā? IKEA interjera dizainere dalās ieteikumos, kā uzlabot gaisa kvalitāti mājoklī.

"Mēs bieži neuztveram gaisa piesārņojumu pietiekami nopietni tāpēc, jo tas nav acīmredzams un pamanāms. Piedevām daudzi maldīgi uzskata, ka gaisa piesārņojums ir kaut kas tāds, kas ir saistīts tikai ar ārtelpu vidi, un mājās esam no tā pasargāti. Patiesībā ir daudz ikdienišķu sīkumu, kaut vai grauzdiņa piededzināšana, gatavojot ēst, var mūs pakļaut tikpat lielam piesārņojuma daudzumam kā stāvēšana ielas malā intensīvā satiksmē. Iekštelpu gaisu var piesārņot āra piesārņojums, kas ieplūst pa logiem, mājoklī izmantotās ķimikālijas, ikdienas paradumi – ēdiena gatavošana un uzkopšana –, pelējums un tā tālāk," saka IKEA interjera dizainere Ieva Buka.

Par cilvēka veselībai kaitīgāko iekštelpu gaisa piesārņotāju uzskata cietās daļiņas (PM). Tās ir nelielas, ieelpojamas daļiņas, kas rodas, piemēram, ēdiena gatavošanas laikā, no dažādiem aerosoliem, atvērtiem kamīniem vai ieplūst telpā līdz ar āra gaisu.

Foto: Publicitātes foto

Kā attīrīt gaisu telpās?

Par laimi, veicot nedaudz izmaiņu un liekot lietā tehnoloģijas, mums visiem ir iespēja uzlabot gaisa kvalitāti mājās. Tas ir īpaši noderīgi cilvēkiem ar alerģijām un elpceļu saslimšanām. IKEA interjera dizainere sniedz praktiskus ieteikumus un iesaka risinājumus – IKEA dažus no tiem tagad var iegādāties par zemāku cenu. Lai nodrošinātu iespēju, ka IKEA preču klāsts ir pieejams pēc iespējas vairāk cilvēkiem, uzņēmums no maija vidus jau otro reizi šogad ir samazinājis cenas vēl lielākam preču skaitam.

  • Sāc monitorēt gaisa kvalitāti mājās. Viens no pirmajiem soļiem, kas palīdzēs uzlabot iekštelpu gaisa kvalitāti mājoklī, ir ikdienas monitorings. Interjera dizainere iesaka izmantot kvalitatīvus sensorus, ar kuriem to ir iespējams noteikt. Var izmantot, piemēram, VINDRIKTNING viedo gaisa kvalitātes sensoru par 14,99 €. Sensoram ir indikators, kura krāsa mainās atkarībā no gaisa kvalitātes – no zaļas (laba kvalitāte) uz dzeltenu (normāla kvalitāte) vai sarkanu (slikta kvalitāte). Sensoru ieteicams kombinēt ar gaisa attīrītāju FÖRNUFTIG.

  • Izmanto gaisa attīrītāju. Apsver iespēju iegādāties gaisa attīrītāju, īpaši, ja dzīvo rajonā, kur ir liels piesārņojums. FÖRNUFTIG gaisa attīrītājam tagad ir zemāka cena – sākot no 59,99 €. Attīrītājam ir daļiņu filtrs, kas spēj izfiltrēt aptuveni 99,5 % cieto daļiņu, putekļu un putekšņu. Gāzu filtrs absorbē dažādus gāzveida piesārņotājus, piemēram, gaistošos organiskos savienojumus, un mazina nepatīkamus aromātus, kas rodas, gatavojot ēdienu vai smēķējot.

  • Rūpējies par mājokļa tīrību. "Lai gaiss būtu tīrs, pašam mājoklim ir jābūt tīram un bez putekļiem. Mantu daudzuma samazināšana mazinās putekļu daudzumu, jo tiem būs mazāk virsmu, uz kurām krāties. Regulāri izsūc putekļus, īpaši no paklājiem, kuri var uzkrāt piesārņojumu. Putekļus ir ieteicams slaucīt ar mitru drānu," iesaka I. Buka.

  • Izmanto saudzīgus tīrīšanas līdzekļus. Interjera dizainere iesaka lietot tīrīšanas līdzekļus, kas nesatur spēcīgas ķimikālijas un smaržvielas. Neizmanto pārspīlēti spēcīgus līdzekļus. Ikdienā pilnīgi pietiek ar saudzīgiem līdzekļiem, un spēcīgākus tīrītājus izmanto tikai pamatīgākai uzkopšanai vai noturīgu traipu tīrīšanai. Veikalā pirktos tīrīšanas līdzekļus var pat aizstāt ar dabiskām, pašu pagatavotām alternatīvām. Jebkurā gadījumā tīrīšanas laikā un pēc tās ir ieteicams mājokli kārtīgi izvēdināt.

  • Gatavojot ieslēdz tvaika nosūcēju. "Cepot ēdienu uz pannas vai tosterī var izdalīties daļiņas, kas rodas produktu degšanas procesā. Gatavošanas laikā noteikti izmanto tvaika nosūcēju un vēdini telpu. Arī tosteri lietošanas laikā vajadzētu likt zem tvaika nosūcēja. IKEA tvaika nosūcēju var iegādāties pat par 45 €, un daudzi nosūcēji tagad maksā mazāk. Piesārņojuma daudzumu var samazināt arī, nomainot gāzes plīts virsmu pret indukcijas plīts virsmu," iesaka I.Buka.

  • Neliec sveces pie atvērta loga. Kamīns rada mājīgu noskaņu, tomēr rada arī daļiņu piesārņojumu. Ja kurini kamīnu, rūpējies par kārtīgu ventilāciju, lai samazinātu telpās nonākušo dūmu un kvēpu daudzumu. Ja dedzini sveces, neliec tās vietās, kur var būt caurvējš. Sveču dedzināšana pie ventilācijas lūkām, ventilatoriem vai vaļējiem logiem var izraisīt kvēpu veidošanos un izdalīt gaisā kaitīgas daļiņas.

  • Vēdini telpas. Ja mājoklis neatrodas vietā, kur ir ļoti augsts piesārņojums, ir ieteicams to kārtīgi izvēdināt laikā, kad gaisa kvalitāte ir vislabākā – bieži tas ir naktī. Aukstajā gada laikā telpas ir jāvēdina intensīvi, bet īsu brīdi. Tās var būt dažas minūtes no rīta un vakarā, bet logs ir jāatver plaši.

IKEA turpina samazināt cenas

Īstenojot savu vīziju – radīt labāku ikdienas dzīvi daudziem – IKEA maija vidū jau otro reizi šogad samazināja cenas daudzām precēm. Cenas ir samazinātas simtiem preču dažādās kategorijās – sākot no mēbelēm, piemēram, dīvāniem, krēsliem, līdz dažādiem uzglabāšanas risinājumiem un interjera priekšmetiem. Piemēram, DRAGAN zobu birstes turētājs maksā 3,49 € (iepriekš – 4,99 €), TRENSUM spogulis – 3,99 € (iepriekš – 6,99 €), RÅSKOG ratiņi – 39,99 € (iepriekš – 49,99 €), MÅNALG sienas lampa – 19,99 € (iepriekš – 29,9 €), TVERSTED paklājs – 89,99 € (iepriekš – 129 €).

Preces par samazinātu cenu https://www.ikea.lv/lv/tagad-zemaka-cena

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!