Foto: Publicitātes foto

Veselu nedēļu man bija iespēja mājās izmēģināt grīdas tīrīšanas ierīci "Xiaomi Robot Vacuum X20+" ar lielu sūkšanas jaudu (6000 Pa). Tas nav vienkāršs putekļu sūcējs robots, par kuru ir pastāvīgi jārūpējas un kas tikai pēc daļējas mājokļa uzkopšanas jau pieprasīs iztukšot tā putekļu tvertni. Pēc šā robota ieslēgšanas varat droši doties uz darbu vai kino – robots stacijā apkalpos sevi pats: iztukšos putekļu tvertni, apmainīs netīro ūdeni ar tīru, izmazgās un izžāvēs grīdas mazgāšanas drānas.

"Xiaomi Robot Vacuum X20+" – grīdu tīrītājs bez brīvdienām

Kvalitatīvi materiāli, nekādu iebildumu pret montāžu. Stacijai ir moderns, pievilcīgs dizains, baltā krāsa parasti ir piemērotāka vannasistabas interjeram nekā tumša. Sagatavošana darbam ir ļoti ātra un vienkārša: jāievieto sānu suka, jāieliek grīdas drānas, robots ir jānovieto uz stacijas, jānoskenē kvadrātkods un jāpievieno lietotnei "Xiaomi Mi Home". Ļoti patīkama cena: "Xiaomi Robot Vacuum X20+" maksā aptuveni 450 EUR, t. i., ievērojami mazāk nekā citi roboti, kas veic identiskas funkcijas.

Kādu telpu uzkopšanai var noderēt jaudīgais robots "Xiaomi Robot Vacuum X20+" ar lielāka tilpuma staciju? Individuālajiem namiem vai lielākiem dzīvokļiem, kuros parasti atklāta grīdas platība mēdz būt ievērojami lielāka nekā paklāju zona. Robots, kas ne tikai izsūc putekļus no grīdām, bet arī izmazgā tās (nevis pārslauka ar mitru drānu, bet patiešām izmazgā), jau pirmajā darba stundā maina mājokļa grīdu stāvokli tā, ka prieks skatīties, – beidzot ir tīrība. Darbojoties katru dienu, ierīce šo tīrību turpinās uzturēt, tāpēc mājokļa grīdas mirdzēs un laistīsies. Bet strādāt tā var, kad jūsu nav mājās. Ne dzirdēsiet, ne redzēsiet, tikai paretam būs jāparūpējas par staciju: jāizlej netīrais ūdens, jāielej tīrs, jāapmaina putekļu maiss, jānotīra robota pamatne (robots palīdzēs paveikt arī šo darbu).

Liela "Xiaomi Robot Vacuum X20+" sūkšanas jauda

6000 Pa sūkšanas jauda ir patiešām liela, tāpēc šis robots tīri izsūc putekļus ne tikai no grīdām, bet arī no bieziem paklājiem (vēl tikai pirms gada par jaudīgiem tika dēvēti putekļu sūcēji roboti, kuru sūkšanas jauda bija 4000 Pa). Kaut arī jauda ir lielāka, robots darbojas pietiekami klusu. Noteikti jāmin, ka modelis "Xiaomi Robot Vacuum X20+" ir pirmais jaudīgāku "Xiaomi" robotu sērijā, kas būs pieejami tuvākajā nākotnē.

Putekļi tiek savākti ar robota "Xiaomi Robot Vacuum X20+" galveno suku, grīda gar malām tiek tīrīta ar sānu suku. Var izvēlēties četrus sūkšanas režīmus: kluso, standarta, spēcīgo un "turbo". Ja robots darbojas katru dienu (galu galā ikdienas mājokļa uzkopšana ir šo robotu uzdevums), grīdas tiek tīri uzkoptas, arī izvēloties pietiekami kluso standarta režīmu. Ja putekļu sūcējs darbojas šajā režīmā, tas netraucē saklausīt, ko "saka" televizors. Manā mājoklī "Xiaomi Robot Vacuum X20+" biežāk darbojās standarta režīmā. Tomēr, ja atgriezīsieties no āra dubļainiem apaviem, ierīce netīrumus satīrīs labāk, darbojoties jaudīgākā režīmā.

Grīdas tiek mazgātas ar drānām, kas rotē ar ātrumu 180 apgr./min., drānu mitruma intensitāti var regulēt (ir trīs mitruma līmeņi). Ūdenspiegādes drānām līmenis parasti tiek izvēlēts pēc grīdas veida vai jūsu vajadzībām: ja vēlaties mitrāku uzkopšanu, ieslēdziet 3. līmeni. Robotam uzbraucot uz paklāja, sūkšanas jauda tiek palielināta automātiski, turklāt drānas tiek paceltas par 7 mm, lai nesaskartos ar paklāju. Drānas ir paceltas arī tad, ja robots tikai sūc putekļus vai dodas uz staciju.

Varat izvēlēties no četriem dažādiem putekļu sūcēja robota darba režīmiem:

  • grīdu sūkšana;

  • grīdu mazgāšana;

  • sūkšana un mazgāšana;

  • vispirms sūkšana, tikai pēc tam mazgāšana.

Tā kā robots darbojās katru dienu, izmantoju režīmu "sūkšana un mazgāšana", taču, ja netīrumu ir vairāk (piemēram, pēc ballītes), ir ieteicams izmantot režīmu "vispirms sūkšana, tikai pēc tam mazgāšana".

Kas notiek "Xiaomi Robot Vacuum X20+" stacijā?

Kad "Xiaomi Robot Vacuum X20+" atgriežas stacijā, tas automātiski iztukšo savu putekļu tvertni – putekļi tiek iesūkti stacijā integrētajā vienreizlietojamajā putekļu maisā. Putekļu iztukšošanu vienā maisā var veikt līdz 75 reizēm. Robots ne tikai iztukšo savu putekļu tvertni, bet arī izmazgā un izžāvē drānas, izlej tā tvertnē esošo netīro ūdeni netīrā ūdens tvertnē stacijā un uzpilda tīru ūdeni, ņemot to no tīrā ūdens tvertnes. Jāsaka, ka reizēs, kad robots ne tikai sūc, bet arī mazgā grīdas, tas stacijā atgriežas pietiekami bieži, lai grīdas drānas būtu pēc iespējas tīrākas. Varat iestatīt platību, pēc kuras iztīrīšanas ierīcei ir jāatgriežas stacijā, – 5, 8 vai 10 m2.

Netīrā un tīrā ūdens tvertnes ir lielas, to tilpums ir 4 l, tāpēc robota stacija būs jāapkalpo retāk, salīdzinot ar robotu, kuram ir divreiz mazākas tvertnes. Robota "Xiaomi Robot Vacuum X20+" drānu tīrīšanas rāmis ir viegli noņemams, tāpēc pamatni (uz kuras uzbrauc robots) var notīrīt ļoti ātri: vienīgi ar slapju drānu jānotīra pamatne un jāieslēdz funkcija "Self Cleaningׅ" – robots pats savāks netīro ūdeni.

Kā robots "Xiaomi Robot Vacuum X20+" orientējas?

Tāpat kā citiem augstas klases putekļu sūcējiem robotiem, arī robotam "Xiaomi Robot Vacuum X20+" ir lāzera attāluma noteikšanas sistēma (vairāk pazīstama kā LDS vai LiDAR). LDS sistēmu veido vairāki sensori, kas ir integrēti izvirzītajā robota kupolā. Sistēma skenē apkārtējo vidi 360 grādu leņķī, lāzera stari mēra attālumu līdz dažādiem priekšmetiem, savukārt robota procesors šos mērījumus analizē un izveido apkārtējās vides 3D kartes. Roboti, kuriem ir LDS sistēma, pārvietojas telpās precīzāk, labāk izvairās no šķēršļiem. Sistēma darbojas reāllaikā, putekļu sūcēja apkārtējā vide tiek skenēta pastāvīgi, tāpēc robots vienmēr reaģē uz apkārtējās vides izmaiņām un jauniem šķēršļiem (piemēram, pārvietojāt krēslu, atvērāt durvis u. tml.), un tas nodrošina, ka robots ātri koriģē savas kustības. Izmantojot LDS tehnoloģiju, grīdu uzkopšana ir ne tikai efektīvāka un precīzāka – roboti labāk orientējas arī grūti aizsniedzamās vietās.

Robotam "Xiaomi Robot Vacuum X20+" priekšpusē ir platleņķa kamera, kas ir paredzēta nevis mājokļa filmēšanai, bet gan precīzai tā korpusa tuvumā esošo priekšmetu konstatēšanai un identificēšanai. Kamera konstatē šķēršļus arī sliktā apgaismojumā, bet tās datus apstrādā mākslīgais intelekts, un tas robotam ļauj labāk "saprast" dažādus objektus, atpazīt dažādas virsmas (koka segums, flīzes, paklājs), kas savukārt nodrošina labāku orientēšanos un atbilstošākā sūkšanas režīma izvēli.

Robots "Xiaomi Robot Vacuum X20+" mājoklī orientējas ļoti ātri – lietotnē "Xiaomi Mi Home" varat redzēt, cik ātri tiek izveidots mājokļa plāns. Istabas šis robots tīra metodiski, bez haotiskām darbībām. Atpazīst paklājus (ne visi roboti to spēj – citiem robotiem kartē ir jānorāda paklājs, kas ir jātīra jaudīgākā režīmā).

Robotam ir daudz citu sensoru (infrasarkano staru, ultraskaņas, halo viedais sensors), kas nodrošina robota darbam nepieciešamo informāciju. Pret mēbelēm un sienām tas izturas saudzīgi – pietuvojas ļoti tuvu šķērslim, taču neatsitas pret to (ne visi roboti ir tik saudzīgi – daudzi spēcīgi taranē krēslu, galda kājas u. tml.).

Vieda putekļu sūcēja robota vadība

Ar LDS navigācijas tehnoloģijas palīdzību "X20+" sērijas putekļu sūcējs robots sākumā precīzi skenēs jūsu mājokli. Kad robots būs pabeidzis apkārtējās vides izpēti, lietotnē "Xiaomi Home" varēsiet apskatīt rezultātu. Lietotne ir vienkārša, intuitīva, taču, uzmanīgi izpētot, redzēsiet, ka tai ir gana daudz funkciju. Piemēram, jūsu mājokļa platība tiks sadalīta istabās. Katrai istabai varat izvēlēties atsevišķu tīrīšanas režīmu: cik reizes jātīra, kādā režīmā jātīra, kādam ir jābūt putekļu sūcēja darbam, drānu mitruma līmenim, kura istaba ir jāiztīra pirmā, kura pēdējā.

Atzīmējot konkrētu netīru istabas zonu mājokļa kartē, varat nosūtīt savu "Xiaomi Robot Vacuum X20+" uz šo vietu, lai tas to iztīrītu. Varat iestatīt grīdas platību, pēc kuras izmazgāšanas robotam ir jādodas uz staciju izmazgāt drānas, lai tas nemazgātu grīdas ar netīrām drānām. Varat iestatīt mājokļa tīrīšanas intensitāti (ikdienas, intensīva). Kartē varat iestatīt arī virtuālās sienas, kā arī aizliegtās zonas, kurās robotam nevajadzētu atrasties.

Vienmēr saņemsiet jaunāko informāciju par to, kā veicas jūsu putekļu sūcējam robotam. Turklāt varat izveidot arī grafikus, norādot, cik bieži un kur putekļu sūcējam robotam vajadzētu darboties, kad sākt darbu.

"Google Assistant" un "Amazon Alėxa" nodrošina, ka šo robotu var vadīt ar balsi.

Putekļu sūcēja robota "Xiaomi Robot Vacuum X20+" akumulators un citi dati

Šā robota akumulatora ietilpība ir 5200 mAh. Ar pilnībā uzlādētu akumulatoru robots var darboties līdz 180 minūtēm. Protams, darbības ilgums ir atkarīgs no izvēlētajām funkcijām, sūkšanas jaudas. Ja robots veic ikdienas mājokļa uzkopšanu (sūc putekļus, mazgā grīdas), jums nepavisam nav svarīgi, cik minūtes tas darbosies ar pilnībā uzlādētu akumulatoru, jo pēc 8 vai 10 m2 lielas platības iztīrīšanas tas atgriezīsies stacijā, lai izmazgātu drānas. Un, protams, vien desmit sekundēs iztukšos arī savu 0,35 l putekļu tvertni, kā arī papildinās akumulatora enerģiju.

Vērtējums

"Xiaomi Robot Vacuum X20+" precīzi un ļoti ātri skenē apkārtējo vidi. Pateicoties LDS sistēmai, robots precīzi zina, kur tas atrodas un kurp tam ir jāpārvietojas. Tam ir daudz priekšrocību: robots strādā precīzāk, mājokli tas iztīra aptuveni divreiz ātrāk nekā roboti ar žiroskopa inerciālo navigāciju un 3–4 reizes ātrāk nekā tie, kas tīra pēc nejaušības principa.

Jaudīgais putekļu sūcējs rūpīgi izsūc jebkuras virsmas grīdas, kā arī paklājus. Ja jums ir mājdzīvnieks un robots "Xiaomi Robot Vacuum X20+" darbosies pastāvīgi, spalvu dēļ jāraizējas nebūs.

Darbojoties standarta režīmā, robots strādā klusu, netraucē nodarboties ar savām lietām, skatīties televizoru (arī tad, ja robots darbojas tajā pašā istabā, kurā atrodas televizors).

Ļoti patika efektīvā grīdu mazgāšanas funkcija (liels drānu rotēšanas ātrums un bieža drānu mazgāšana): izmantojot šo funkciju pastāvīgi, mājoklī valda tīrība un svaigums.

Lietotnē "Xiaomi Mi Home" var ne tikai pārvaldīt putekļu sūcēju robotu, iestatīt sūkšanas un mazgāšanas darbību parametrus – varat arī vērot robota darbu reāllaikā, pārskatīt karti, izveidot darbu plānu.

Ņemot vērā šā robota pievilcīgo cenu (aptuveni 450 eiro) un piedāvātās iespējas, bet, svarīgākais, ko tas manā mājoklī katru dienu paveica, varu teikt, ka tas ir uzticams, ikviena tajā investētā centa vērts palīgs.

Rakstu sagatavoja R. Kažimėkas

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!