Foto: Publicitātes foto
Latvijā īstenotais deinstitucionalizācijas projekts tuvojas noslēgumam, tāpēc Rīgas plānošanas reģions sadarbībā ar Rīgas un Pierīgas apvienību "Rīgas Metropole" aicina šī gada 18. maijā pulksten 13.00 uz diskusiju, kurā kopā ar labklājības ministri Eviku Siliņu tiks pārrunāti deinstitucionalizācijas procesa izaicinājumi pašvaldībām.

Pēc Rīgas plānošanas reģiona aptuvenām aplēsēm projektā iesaistītajām reģiona pašvaldībām jau 2024. gadā būs nepieciešami aptuveni četri miljoniem eiro gadā projektā izveidoto pakalpojumu uzturēšanai un sniegšanai, lai nodrošinātu pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī to likumiskajiem pārstāvjiem.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros pakalpojumus reģiona pašvaldībās ir saņēmuši 634 bērni ar funkcionāliem traucējumiem, 322 pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī 336 bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vecāki un aizbildņi.

Deinstitucionalizācijas procesā reģiona pašvaldības veido sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūru, izmantojot ERAF finansējumu. Ieguldīto investīciju apmērs pašvaldību īstenotajos projektos sasniegs 13,47 miljonus eiro, izveidojot pieaugušajiem ar garīga rakstura traucējumiem grupu dzīvokļus, specializētās darbnīcas, dienas aprūpes centrus un atelpas brīdi. Savukārt bērniem ar funkcionāliem traucējumiem izveidoti vai tiek veidoti sociālās rehabilitācijas pakalpojumu centri un dienas aprūpes centrs.

Diskusijā kopā ar Ansi Bogustovu piedalīsies par nozari atbildīgā labklājības ministre Evika Siliņa, Valsts Saeimas pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītāja Daiga Mieriņa, Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs un Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko, Siguldas novada domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa un Salaspils novada domes priekšsēdētājs un "Rīgas Metropole" valdes loceklis Raivis Anspaks, kā arī VARAM ministra padomnieks Andris Miglavs. Ar pieredzes stāstiem dalīsies arī Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja Viesturs Kleinbergs un biedrības "Cerību spārni" valdes priekšsēdētāja Eva Viļķina.

Par projektu

Rīgas plānošanas reģions īsteno reģiona pašvaldībās vērienīgo deinstitucionalizācijas projektu, kura mērķis ir palielināt sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību tuvāk

dzīvesvietai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Līdz 2023. gada rudenim pieci plānošanas reģioni Latvijā ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) finanšu atbalstu īstenos Labklājības ministrijas uzsākto deinstitucionalizācijas procesu. Projektu Rīgas plānošanas reģionā virza un koordinē Rīgas plānošanas reģions sadarbībā ar tā teritorijā esošajā pašvaldībām – Ādažu, Jūrmalas, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas un Tukuma pašvaldībām. Rīgas plānošanas reģionā projekts tiek īstenots ar devīzi "Sirdsdomas jaunai dzīvei".

Rīgas plānošanas reģions īsteno ESF projektu Nr.9.2.2.1./15/I/002 "Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem".

---------

1. Tostarp Limbažu, Tukuma un Ogres novada pašvaldības, jo projekts uzsākts pirms administratīvi teritoriālās reformas, kad šo novadu teritorijas bija Rīgas plānošanas reģiona sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!