Foto: Publicitātes foto

Biedrība "Latvijas Formula 2050" un AS "SEB banka" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju un SIA "Latvijas Mobilais Telefons" 24. aprīlī rīkos augsta līmeņa ekspertu forumu "Cilvēkkapitāla stratēģija Latvijas izaugsmei un labklājībai". Forums pulcēs teju 60 Latvijā vadošos izglītības nozares, valsts pārvaldes un uzņēmējdarbības vides ekspertus, lai padziļināti diskutētu par aktuālajiem izaicinājumiem cilvēkkapitāla jautājumos.

Eksperti raudzīsies uz cilvēkkapitāla lomu valsts ekonomikas izaugsmē un labklājībā, analizējot nozīmīgākos cilvēkkapitāla attīstības stratēģiskos virzienus Latvijā un vērtējot tos mijiedarbībā ar finanšu kapitālu, fiziskajiem resursiem, tehnoloģijām un infrastruktūru. Būtisku kontekstu tēmas aktualitātei dod 2024. gada sākumā apstiprinātā Latvijas cilvēkkapitāla attīstības stratēģija.

"Cilvēkkapitāls nav stāsts tikai par cilvēku. Tas ir stāsts par mērķtiecīgu politiku un attīstošu ekosistēmu – izglītība, finanšu kapitāla pieejamība, digitālās infrastruktūras izveide. Te ir vairāku elementu kopsumma," tēmas aktualitāti uzsver AS "SEB banka" valdes priekšsēdētāja, biedrības "Latvijas Formula 2050" valdes locekle Ieva Tetere. "Mēs esam skaitliski maz un paliekam arvien mazāk. Vienlaikus gribam redzēt straujāku valsts ekonomisko izaugsmi, stiprākus uzņēmumus, turīgākus iedzīvotājus. Finanšu kapitāla nozīme šajā stāstā ir ārkārtīgi būtiska. Kā to vairot, lai nodrošinātu valsts izaugsmi, radītu jaunas darba vietas un dotu iespēju augt cilvēkiem un sabiedrībai? Ir kritiski jāparaugās no malas, vai pašreizējā ekonomikas un kapitāla struktūra atbilst mūsu veicamajiem uzdevumiem un kādas izmaiņas vajadzīgas uzņēmējdarbības vidē un mūsu domāšanā."

Forumu atklās par cilvēkresursu politiku atbildīgie ministri – ekonomikas ministrs Viktors Valainis, labklājības ministrs Uldis Augulis un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša. Pasākumā ar uzrunām, prezentācijām un savu redzējumu dalīsies plašs ekspertu loks – politikas veidotāji, valsts pārvaldes eksperti, uzņēmēji, augstskolu mācībspēki un zinātnieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji un citi.

Programmas fokusā – cilvēkkapitāla attīstība, sinerģija ar finanšu kapitālu un infrastruktūru

Forumā cilvēkkapitāla attīstības stratēģiskos uzsvarus iezīmēs ekonomikas doktors, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes galvenais ekonomists, Latvijas Universitātes docents Dr. Oļegs Krasnopjorovs, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks cilvēkkapitāla pārvaldības un makroekonomiskās attīstības jautājumos Jānis Salmiņš, Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks un "Latvijas Mobilais Telefons" prezidents, biedrības "Latvijas Formula 2050" valdes priekšsēdētājs Dr. Juris Binde.

Par cilvēkkapitāla iespējām un attīstības scenārijiem runās Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības un finanšu prorektors, asociētais profesors Artūrs Zeps, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Andris Teikmanis, Banku augstskolas padomes loceklis, biedrības "Latvijas Formula 2050" valdes loceklis Andris Nātriņš, reputācijas vadības kompānijas SIA "Lejiņa & Partneri" vadītāja, sieviešu ekonomiskās spēcināšanas kustības "Novatore" līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa, Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta RIS3 vienības vadītājs Edvards Francis Kuks un Latvijas Universitātes profesors, biedrības "Latvijas Formula 2050" valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārcis Auziņš.

Savukārt, finanšu kapitāla nozīmi cilvēkkapitāla attīstībā apskatīs AS "SEB banka" valdes loceklis Ints Krasts, "Prudentia" partneris, biedrības "Latvijas Formula 2050" valdes loceklis un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes loceklis Ģirts Rungainis, 14. Saeimas deputāts, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedrs Andris Šuvajevs, Finanšu ministrijas Finanšu tirgus politikas departamenta direktore Aija Zitcere, AS "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība un AS "SEB Banka" valdes priekšsēdētāja, biedrības "Latvijas Formula 2050" valdes locekle Ieva Tetere.

Par fiziskajiem resursiem un infrastruktūras iespējām un izaicinājumiem izteiksies SIA "Tilde" valdes priekšsēdētājs Dr. Andrejs Vasiļjevs, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektore, profesore Irina Pilvere, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols, Latvijas Bankas padomes locekle Kristīne Černaja-Mežmale, AS "SAF tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs un biedrības "Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija" padomes loceklis Edmunds Beļskis.

Forumu rīko biedrība "Latvijas Formula 2050" un AS "SEB banka" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju un SIA "Latvijas Mobilais Telefons". Forums notiks 24. aprīlī plkst. 11.00 SEB Globālo pakalpojumu centrā "GUSTAVS" (Gustava Zemgala gatve 73).

Mediju pārstāvjus aicinām pieteikties individuāli: lita.juberte-krumina@seb.lv; 25145203

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!