Foto: DELFI
Raugoties uz Iļģuciema "daudzstāvenēm", viegli iedomāties, ka šis ir mūsdienīgs guļamrajons. Patiesībā pirmās apmetnes te parādījās vēl 8. gadsimtā. Gadsimtiem ilgi apkaimē dzīvojuši zvejnieki un daudzo Pārdaugavas manufaktūru un rūpnīcu strādnieki. Iļģuciema un Dzirciema "kontā" arī ne mazums baisu un dramatisku notikumu. "Delfi" pēta šo apkaimju kriminālo pagātni.

Aktīvā un ļoti blīvā apbūve te sākās Ņikitas Hruščova laikā. Piecdesmitajos gados Daugavas kreisais krasts bija rūpnieciskais rajons, tūkstošiem strādnieku vajadzēja mūsdienīgus mitekļus. Septiņdesmitajos gados te piešķīra dzīvokļus speciālistiem, kas bija atsūtīti strādāt uz Rīgu. Lai gan apkaime strauji auga, nekādu īpaši skaļu kriminālo stāstu te nebija. Izceļama gan ir simtlauciņu dambretes lielmeistara Andra Andreiko slepkavība: 1975. gadā viņš tika nogalināts ar septiņpadsmit gludekļa sitieniem. Laupītāji bija iekārojuši viņam piederošās tolaik dārgās un deficītās mantas: magnetofonu, plates utt.

Kopš piecdesmitajiem gadiem Iļģuciemā darbojās Spilves lidosta: padomju gados no šejienes lidmašīnas ceļoja uz lielajām PSRS pilsētām, savukārt uz lidostas ēkā esošo restorānu veidojās garas rindas. Lidosta darbojās līdz astoņdesmito gadu vidum, kad visus reisus pārcēla uz jauno lidostu "Rīga". Turpat, Tvaikoņu ielā, atrodas arī vienīgais sieviešu cietums Latvijā.

Visos laikos laupītāji bijuši naski uzbrukt banku filiālēm, lombardiem, aptiekām, spēļu zālēm... Reiz pat Stomatoloģijas institūta kasei. Kāds veikals Lidoņu ielā īsā laika periodā aplaupīts vairākkārt. Savukārt industriālajā zonā policija ne reizi vien uzgājusi nelegālo un kontrabandas preču noliktavas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!