Turpinot stāstīt par nozīmīgākajiem čigānu mūzikas vārdiem un izpildītājiem, kas izskanējuši arī Emira Kusturicas kontekstā, aizmirst nedrīkstētu vienu no balkānu slavenākajiem trompetistiem - Bobanu Markoviču.
Bobans Markovičs


Vairākkārt ieguvis prestižā Gučas festivāla "Zelta trompetes" apbalvojumu, Bobana Markoviča orķestris pēc sava sastāva atbilst klasiskam pūtēju ansamblim - trompetes, tubas, mežragi un bungas. Mazā Serbijas pilsētiņa Guča katru gadu pulcē ap 300 tūkstoš cilvēku, lai tikai redzētu festivāla galvenos varoņus cīņā par "zelta" titulu.

Emira Kusturicas cienītāji savukārt Bobana Markoviča "zelta" skaņu itin bieži var sastapt filmā 'Underground', kā arī Gorana Bregoviča aranžējumos kinolentē 'Arizona Dream'.

Bobana Markoviča orķestra veiksmes pamatā nav tikai neiedomājamā mūziķu virtuozitāte, bet arī tā radīto kompozīciju oriģinālais skanējums, kurā atrodamas pasaules folkloras, čigānu, ebreju un pat džeza mūzikas iezīmes. Grupas līderis Bobans Markovičs ir Serbijas karaļa savulaik iemīļotākā trompetista, leģendārā Pavles Markoviča mazdēls. Jau bērnībā, tēva un vectēva spēcīgas ietekmes rezultātā, Bobanam parādās ideja sapulcēt trompetistu orķestri un apceļot pasauli, spēlējot mūziku, kas jau skanēja mazā Bobana Markoviča prātā.

Regulāri koncertējot visā pasaulē, Bobana Markoviča orķestris, spilgti ietērpjot labākās un vispārzināmās serbu pūtēju orķestru tradīcijas, parūpējas par neaizmirstamām uzstāšanās reizēm un mutuļojošiem šoviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!