Avantis stipendiju konkursam un Gada Balvai kopumā pieteicās 361 jaunietis. Ļoti daudz pieteikumu saņemti Gada Balvai, turklāt lielāko daļu pieteikumu iesūtījuši tieši aktīvu un radošu jauniešu draugi un skolotāji. Piedāvājam Delfi lasītājiem iepazīties ar astoņiem Gada Balvas pretendentiem, kuru darbi mums šķita īpaši interesanti.
Sešpadsmitgadīgā Poļina Jeļizarova no Liepājas šogad ieguvusi divas zelta medaļas „Latvijas jauniešu olimpiādē” Ventspilī, Baltijas kausu vieglatlētikā, zelta un sudraba medaļu Eiropas jauniešu olimpiādē Itālijā un vairākus citus apbalvojumus.

Poļina vieglatlētikā sāka trenēties pirms pieciem gadiem, pirmos trīs gadus viņa ne ar ko neatšķīrās no saviem vienaudžiem, taču pēdējo divu gadu laikā viņa parādījusi milzīgu neatlaidību un gribu sportā sasniegt pēc iespējas augstākus mērķus. Poļinas treneris Vjačeslavs Aloncevs raksta: „Tas tik tiešām nav viegli agrā lietainā rītā celties un pirms skolas sākšanās noskriet 8 – 10 km pa tukšām pilsētas ielām un parku, un pēc tam iet uz skolu mācīties.”

„Uz otrās līgas „Eiropas kausa” izcīņu Tallinā, kur piedalījās astoņas Eiropas valstis, Poļina aizbrauca kā „melnais zirdziņš”, viņas vārds tobrīd maz ko izteica, konkurenti bija daudz vecāki un pieredzes bagātāki sportisti. Poļina startēja savā „kroņa” distancē – stipl - cez . Kad līdz skrējiena beigām bija atlicis nedaudz vairāk par kilometru, Poļina pieņēma riskantu, bet galu galā attaisnojošu lēmumu: aizskrēja visiem priekšā par 25 – 30 metriem un mūsu komandas ovāciju „Latvija! Latvija! Latvija!” pavadībā finišēja pirmajā vietā, papildinot komandas punktu skaitu ar vislielāko iespējamo, tai pašā laikā uzstādot Tallinas stadiona un jaunu Latvijas rekordu, tagad tas izskatās sekojoši: 3 km šķēršļu skrējiens – 10:05:57 min.”

Treneris raksta, ka Poļinas sapnis ir ne vienu reizi vien olimpiskajās spēlēs izdzirdēt Latvijas himnu un redzēt savas valsts karogu visaugstākajā pozīcijā. „Laikā, kad daļa Latvijas jauniešu cenšas aizbraukt no valsts mācīties, strādāt, meklējot ārzemēs ko labāku, Poļina ir stingri nolēmusi palikt Latvijā, ar to pierādot, ka arī šeit ir labi,” piebilst viņas treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!