Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 12. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Par izcilu interpretāciju" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē Briseles filharmoniskā orķestra koncertmeistars, čellists Kristaps Bergs, Latvijas Nacionālās operas soliste Inna Kločko, kā arī Bergenas filharmoniskā orķestra altu grupas koncertmeistare un kvarteta "RIX" kamermūziķe Ilze Kļava.

Čellists Kristaps Bergs

Foto: LETA

Kad 21. aprīļa vakarā Briseles filharmoniskā orķestra koncertmeistars Kristaps Bergs kāpa uz Lielās ģildes skatuves, lai kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un tā galveno viesdiriģenti Kristīnu Posku Latvijā pirmoreiz atskaņotu leģendārā poļu simfoniķa Vitolda Lutoslavska Čellkoncertu, bijām liecinieki izcilai saspēlei un tādam emocionālajam piepildījumam un tehniskajai spozmei, kas ļava saklausīt arī ārkārtīgi sarežģītās solista un orķestra muzikālās divkaujas visdziļāko zemtekstu.

Dziedātāja Inna Kločko

Foto: Agnese Zeltiņa

Pērnajā februārī uz Latvijas Nacionālās operas skatuves jaunu dzīvi sāka režisora Alvja Hermaņa pirms desmit gadiem Briseles un Boloņas teātriem tapušais Leoša Janāčeka operas "Jenūfa" iestudējums. Komplicētā skatuves darba iedzīvināšanā Mārtiņa Ozoliņa vadītajā solistu ansambļa, kora un orķestra lieliskajā sapratnē jo īpaši izcēlās titullomu iedzīvinošā Inna Kločko. Iespaidīga bija viņas iemiesotā tēla mainība no gaisīga meitenīguma līdz dzīves aizlauztai sievietei un no maiguma līdz nepanesamām zaudējuma sāpēm un piedošanai.

Altiste Ilze Kļava

Foto: Publicitātes foto

Bergenas filharmoniskā orķestra altu grupas koncertmeistare un kvarteta "RIX" kamermūziķe Ilze Kļava Vidzemes koncertzāles "Cēsis" izlolotajā festivālā "Pētera Vaska mūzikas aprīlis" pērn spilgti atklājās arīdzan solises ampluā. Izjusti patiess un valdzinoši skaists, ar dziļu izpratni un mīlestību piepildīts bija viņas lasījums, kopā ar latviešu meistara mūziku labi pārzinošā diriģenta Juhas Kangasa vadīto Tallinas kamerorķestri atskaņojot Pētera Vaska Altkoncertu.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 12. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Atgādinām, ka šogad balvai deviņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!