Foto: DELFI/Dienas Grāmata

Izdevniecība "Dienas Grāmata" atkārtoti laidusi klajā mūzikas žurnālista Ulda Rudaka grāmatu "Rokupācija".

Pazīstamā mūzikas apskatnieka un rokenrola dvēseles Ulda Rudaka atklātais darbs par savu pieredzi ar Latvijas rokmūziku, bērnības spokiem, jaunības elkiem un tagadnes līdzgaitniekiem pirmo reizi iznāca 2008. gadā, piedzīvoja lielu lasītāju interesi un nu ir kļuvis par bibliogrāfisku retumu.

Kā raksta izdevēji, "Rokupācija" ir liecība par redzēto, dzirdēto, izjusto, pārdzīvoto, pazaudēto un izsapņoto. Šī grāmata ir gan dokumentāls romāns, gan neparasta latviešu rokmūzikas vēsture - vēstījums caur tajā iesaistīta cilvēka pieredzi.

Grāmatas autors Uldis Rudaks (1968) deviņdesmito gadu sākumā, apsīkstot kinoindustrijai Latvijā un tobrīd vēl nesaskatot iespējas turpināt veidot kinooperatora karjeru, pievērsās žurnālistikai un nedaudz vēlāk mūzikas tēmai. Šī grāmata 2008. gadā tapa pateicoties tam, ka Uldis nekad nav aprobežojies vien ar intervētāja un apskatnieka darbu, bet meties iekšā rokenrolā ar visu savu miesu un garu, esot klāt populāro mūziķu aktivitātēs un īpašu uzmanību pievēršot "undergound" jeb pagrīdes skatuvei un tās aizkulisēm.

"Rokupācijai" tapis jauns vāka noformējumus, tāpat to papildina atšķirīgs vizuālais materiāls, savukārt grāmatas teksts palicis nemainīgs.

Par godu grāmatas iznākšanai, 13. aprīlī peldošajā mākslas centrā "Noass" notiks koncerts, kurā uzstāsies mūziķis Ingus Baušķenieks un draugi, kā arī grupa "Trīsas". No pulksten 17 būs iespēja satikt pašu grāmatas autoru, kā arī saņemt autogrāfu jaunajā vai arī vecajā "Rokupācijas" izdevumā. Koncerts sāksies pulksten 19.

Ingus Baušķenieks un draugi ir mūziķu grupa, kas tika izveidota 2023. gada vasarā ar nolūku atskaņot dzīvajā Baušķenieka daudzu gadu gaitā pašsacerēto repertuāru, kas pazīstams tikai ierakstos. Īstenojot visai komplicētos aranžējumus, nācās pieaicināt plašu draugu loku - grupā šobrīd muzicē septiņi cilvēki.

Grupa "Trīsas" izveidota 2021. gadā, bet 2023. gadā izdeva debijas albumu "Kaut kur kāds". Gruap uzstājusies eksperimentālajā mākslas festivālā "Optižūns", "Ezīšfestā" un citās vietās. Vēl "Trīsas" ir viesojošās Latvijas skolās un jauniešu centros, lai dalītos ar mūziku, pārdomām par dzīvi un popularizētu mentālās veselības nozīmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!