Foto: Publicitātes foto

No 7. līdz 9. jūnijam Bauskā norisināsies Latvijā vadošais smagās mūzikas festivāls "Zobens un Lemess", kura fokusā ir arī baltu kultūra un mūsdienu etniskā mūzika. Šogad festivāls notiks jau devīto reizi. Kā portālu "Delfi" informē rīkotāji, festivālā piedalīsies grupas no Šveices, Islandes, Nīderlandes, Zviedrijas, Turcijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, bet atklāšanas vakarā notiks arī simbolisks uguns rituāls.

Festivālā uzstāsies plaši pazīstami mūziķi un arī jaunākas grupas, kurām ir potenciāls kļūt par interesantu jaunatklājumu. Koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, sākot no folkmūzikas un postfolka līdz folkmetālam un citu metāla žanru jaudīgākajām izpausmēm. Dažādībā ir arī vienojošais elements — daļai mūziķu daiļradē raksturīgi saskares punkti ar etnisko mūziku, folkloru, mitoloģiju, pagānismu, vēsturi un/vai dabas izjūtu un tās izpausmēm šodienas interpretācijās.

"Īpašs muzikāls piedzīvojums var kļūt Šveices smagās mūzikas grandi "Samael" ar leģendārā albuma "Passage" koncertprogrammu," programmas spilgtākos vārdus ieskicē festivāla rīkotājs Valdis Bērzvads. "Uz Zemgali atvedīsim arī "Skálmöld", kas Islandē ir viena no vadošajām metālmūzikas grupām un kas savu muzikālo virzienu raksturo kā "battle metal" – episkā vikingmetāla un citu žanru sajaukumu, ko papildina islandiešu kultūrvēsturiskā mantojuma ietekme. Pagānmetāla cienītāji novērtēs tikšanos ar žanra celmlaužiem no Zviedrijas — grupu "Thyrfing" — kā arī ar Latvijā jau iecienītajiem igauņu folkmetālistiem "Metsatöll". Pirmo reizi Latvijā uzstāsies sieviešu blekmetāla grupa "Asagraum", kas ir Nīderlandes un Norvēģijas mūziķu kopprojekts."

7. jūnijā uz festivāla skatuves varēs redzēt enerģiskos kurzemniekus "Trencheard", Cēsu metālmūzikas fenomenu "Procession" — drūmmetāla / nāvesmetāla grupu, kas pēc 25 gadu pauzes atgriezusies koncertdzīvē un sniedz aizraujošus koncertus –, blekmetāla grupu "Asagraum" (Nīderlande), "Skálmöld" (Islande), "Metsatöll" (Igaunija) un drūmmetāla klasiķus "Catalepsia" (Latvija).

8. jūnijā uzstāsies tautas mūzikas kopa "Trejasmens" (Latvija), prūšu kultūras atskaņu mūsdienās sargātāji "Romowe Rikoito" (Lietuva), kas spēlē Baltijas pagānu rituālu, simbolisma un maģijas piesātinātu akustisko mūziku, blekmetāla grupa ar pagānisku motīvu un nepieradinātu skanējumu "Hasswald" (Igaunija), atmosfēriskie metālisti "Zintnieks" (Latvija), kas lūko radīt noskaņu kā aicinājumu iegrimt nezināmajā, izsoļot cauri aizkurienei un mūžīgajai cīņai starp cerību un nolemtību, folkmetāla grupa "Ūkanose" (Lietuva), kuras dalībniekiem ir padziļināta interese par Lietuvas kultūras saknēm un folkloru un kas sniedz enerģiskus koncertus, prezentējot arī senākās lietuviešu dziesmas un piedāvājot tās savā — smagajā — aranžējumā.

Vakara izskaņā uzstāsies zviedru "Thyrfing", kura nosaukums sakņojas skandināvu mitoloģijā. Vikingmetāla grupa (1995) ir labi zināma skandināvu metālskatuves klausītājiem.

Šveiciešu "Samael" fenomens aizsācies 1988. gadā, kad divi brāļi radīja tā sauktās vecās skolas blekmetāla grupu, kas pakāpeniski atrada jaunu muzikālo ceļu. Metāla, industriālās mūzikas un elektronikas sinerģija — "Samael" zīmolskanējums teju 30 gadu garumā — aizsākās ar albumu "Passage", ko pieņemts uzskatīt par robežšķirtni, kas iedibināja neatkārtojamo rokrakstu. "Passage" albumu visā garumā dzīvajā, enerģētiski pielādētajā izpildījumā klausītāji varēs dzirdēt Bauskā. Skanēšot arī hiti no citiem albumiem.

Festivālā būs pieejams arī Senais ciems – vēstures rekonstruktoru un amatnieku nometne. Būs iespēja vērot zobencīņu paraugdemonstrējumus un piedalīties darbnīcās, izgatavot seno rotu replikas, izmēģināt dūdu spēli, vērot bronzas liešanas demonstrējumu. Notiks arī "Spēka spēles", kuru dalībnieki šaus ar loku, metīs šķēpu un baļķi, kā arī sacentīsies vairākās citās disciplīnās

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!