Foto: Kadrs no video

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens šajās dienās ir iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā. Ukrainā. Līdzās oficiālajiem pienākumiem politiķis pārsteidzis kāda Kijivas bāra apmeklētājus – viņš kāpis uz skatuves, lai nodemonstrētu savas ģitārspēles prasmes un nospēlētu visai zīmīgu kanādiešu mūziķa Nīla Janga dziesmu "Rockin' in the Free World".

ASV valsts sekretārs uz skatuves kāpa bārā "Diktat" un uzstājās kopā ar vietējo ukraiņu grupu.

Savukārt Blinkens savas īsās pārsteiguma uzstāšanās laikā Kijivā sacīja publikai: "Jums jāzina, ka Savienotās Valstis ir ar jums, tik daudzi pasaulē ir ar jums un viņi cīnās ne tikai par brību Ukrainu, bet arī brīvu pasauli. Un brīvā pasaulei ir arī ar jums."

Pēc Blinkena uzstāšanās uz skatuves kāpa "Orchestra 59" - Ukrainas kara veterānu grupa.

Nīls Jangs (1945) dziesmu "Rockin' in the Free World" sarakstīja 1989. gadā, neilgi pēc tam, kad tika atcelti viņa iepriekš ieplānotie koncerti tobrīd jau brūkošajā Padomju Savienībā. Tās teksts pauž kritiku arī tobrīd nule inaugurētā prezidenta Džordža Buša administrācijai, Islāma revolūcijai Irānā un tās līderim ajatollam Homeinī, kā arī atsaucas uz amerikāņu cilvēktiesību aktīvista Džeses Džeksona populāro saukli "Keep the hope alive" – "Nezaudējiet cerību".

Tā paša gada rudenī iznāca Nīla Janga albums "Freedom", kurā bija iekļauta šī dziesma.

Jau vēstīts, ka Blinkens iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā ieradās otrdien, 14. aprīlī.

Ceļu uz Ukrainas galvaspilsētu Blinkens mērojis nakts vilcienā no Polijas.

Kijivā ASV valsts sekretārs tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ārlietu ministru Dmitro Kulebu un citām amatpersonām.

Šī ir jau ceturtā Blinkena vizīte Ukrainā, kopš Krievija 2022. gada februārī sāka pilna mēroga iebrukumu.

Jau ziņots, ka aprīļa beigās ASV Kongress pēc mēnešiem ilgas kavēšanās apstiprināja 60 miljardu dolāru palīdzību Ukrainai, dodot iespēju atsākt bruņojuma piegādi Kijivai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!