Foto: Aiga Vītola

Pasaulslavenā latviešu vijolniece Kristīne Balanas šovasar ar vairākiem koncertiem viesosies Latvijā. Sagatavotā koncertprogramma ir unikāls projekts, kurā tiks atskaņotas visas Johana Sebastiāna Baha Sonātes un Partitas vijolei solo, portālu "Delfi" informē mūziķes pārstāvji.

Kristīnes Balanas rīcībā no Karaliskās Mūzikas akadēmijas Londonā kolekcijas ir nonācis arī izcilā vijoļmeistara Antonio Stradivāri veidots instruments. 1694. gadā darinātā Stradivāri vijole "Rutson" Latvijā skanēs pirmo reizi.

Koncerti notiks 24. un 25. maijā kultūrtelpā "Ola Foundation" un 5. un 6. jūlijā akustiskajā koncertzālē "Īle".

"Baha mūzika man ir īpaši tuva," stāsta Balanas. "Tajā var iegrimt dziļi dziļi un tad atrasties jaunā dimensijā. Tās nerimstošā kustība vienmēr nes tālāk uz priekšu. Šo programmu atskaņošu pirmo reizi, un vēlējos, lai tas notiek tepat mājās – Latvijā."

Johana Sebastiāna Baha sonātes un partitas ir mūzikas vēsturē nepārspēti meistardarbi. Tām piemīt izcilas mūzikas dziļums un izteiksmība, vienlaikus tās no mūziķa pieprasa augstāko tehnisko meistarību. Daudzuprāt, Baha partitu un sonāšu cikls ir viens no būtiskākajiem Eiropas klasikās mūzikas stūrakmeņiem, kas atstājis neizdzēšamus nospiedumus uz 20. gadsimta mūziku.

Kristīne Balanas savās interpretācijās apliecina, ka Baha sonātes un partitas ar savu mūžlaicīgo modernitāti ir būtiskas un aktuālas mūslaiku klausītājiem. Viņas spēlē izgaismojas Baha vijoļdarbu garīgā dimensija, kas piemīt jebkurai izcilai mūzikai.

Antonio Stradivāri ir slavenākais vijoļu meistars pasaulē. Viņš ir radījis ap 500 vijoļu, katru kā rūpīgi izstrādātu mākslas meistardarbu, ko novērtē mūzikas cienītāji visā pasaulē vairāku gadsimtu garumā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!