Foto: Publicitātes foto

Darbu uzsāk jauna audiogrāmatu lietotne "Aural", izdodot latviešu grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" grāmatas "Trīs no Sabiles" audioversiju, portālu "Delfi" informē grupas pārstāvji. Audiogrāmatu ierunājis Dailes teātra aktieris Gints Grāvelis.

"Ar jauno audiogrāmatu platformu "Aural", mēs vēlamies attīstīt audiogrāmatu nozari gan Latvijā, gan citur, izdodot audiogrāmatas vietējā valodā, " stāsta Valters Ivanāns, uzņēmuma "Aural" līdzdibinātājs. Pēc viņa teiktā, šobrīd pasaulē viena no piecdesmit angliski izdotajām grāmatām ir audiogrāmata, bet latviski – viena no tūkstoša.

"Pēc sarunām ar izdevniecībām esam sapratuši, ka galvenie šķēršļi audiogrāmatu radīšanai ir lielas izmaksas un laika trūkums," turpina Ivanāns. "Radās ideja, kā atrisināt šos jautājumus." Platformai "Aural" kā audiogrāmatu ierunātājs jeb satura radītājs var pievienoties jebkurš, ierunājot audiogrāmatu un publicējot to "Aural" lietotnē. Savukārt "Aural" pirms publicēšanas pārbauda katru audiogrāmatu, lai tā precīzi atbilstu rakstītai grāmatai pēc satura, audio kvalitāti pēc noteiktiem tehniskajiem kritērijiem un audio satura kopējo kvalitāti. Kā arī nodrošina to, ka tiek ierunātas un publicētas tās audiogrāmatas, kurām ir attiecīgas autortiesību atļaujas. Satura radītāji par publicētajām audiogrāmatām saņem atlīdzību no pārdotā audiogrāmatu apjoma.

"Aural" komandā ir četri cilvēki, kas vēlas attīstīt audiogrāmatu nozari Latvijā un tuvākajā nākotnē arī citās valstīs, kur audiogrāmatu nozare nav attīstīta. "Mēs redzam, ka Latvijā ir daudz talantīgu un spējīgu satura radītāju," uzskata Ivanāns. "Aizvien vairāk tiek veidoti sarunu šovi, podkāsti un cita veida sarunu formāta saturs, un mēs vēlamies pierādīt, ka audiogrāmatu radīšanai nav nepieciešams pārdesmit tūkstošu liels, dārgs aprīkojums un cilvēku resurss. Tā, protams, ir liela priekšrocība, taču ļoti līdzīgu, un, galvenais, kvalitatīvu rezultātu ir iespējams panākt arī mājas apstākļos, pareizi aprīkojot kādu stūrīti ar skaņu izolāciju, studijas kvalitātes mikrofonu un audio pēcapstrādi."

Šobrīd ir publicēta "Aural" lietotnes pirmā jeb demo versija, ko iespējams lejupielādēt "Google Play" lietotņu veikalā, savukārt iOS versija būs pieejama tuvāko nedēļu laikā.

Žurnālista un mūziķa Jāņa Žildes sarakstītā autorizētā biogrāfija "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles" grāmatas veidolā publicēta 2020. gadā izdevniecībā "Dienas grāmata".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!