Foto: DELFI
Pagaidām vienīgais lielais izsludinātais "Arēnas" koncerts ir Austrālijas popzvaigznes Kailijas Minogas februārī gaidamais šovs, ko rīko koncertaģentūra FBI, un pagaidām izskatās, ka Latvijas koncertdzīvē pieklusums, ko sev līdzi atnesusi dižķibele, turpinās. Aptaujājot vairākus koncertaģentūru pārstāvjus, noskaidrojas, ka viņi kļuvuši piesardzīgāki, tomēr ir pārliecināti, ka 2011. gadā interesanti koncerti būšot vairāk nekā pērn.

Kā portālam "Delfi" stāsta koncertaģentūras FBI pārstāvis Kristaps Kārkliņš, šobrīd tiek strādāts pie vairākiem projektiem, tiesa gan, tie nav saistīti ar mūziku, bet ar citām izklaides sfērām. Jau februārī gaidāmi pirmie publiskie paziņojumi par lielu pasākumu.

Savukārt, kas attiecas uz vasaras un rudens koncertiem, melomāni paziņojumus varētu gaidīt ziemas beigās, kad jau būs noskaidrojušies mūziķu vasaras plāni un izsludinātas turnejas.

"Pazīstamu mūziķu viesošanās Rīgā ir atkarīga no daudziem apstākļiem, piemēram, konkrētā mūziķa intereses par Baltijas tirgu, turnejas plāniem un citiem iemesliem. Tomēr uz tik aktīvu koncertdzīvi, kāda bija 2008. gadā, pagaidām varam necerēt," pauž Kārkliņš, sakot, ka koncertu rīkotāji kļuvuši piesardzīgāki un daudz rūpīgāk izvēlas, kuru mūziķu koncertu menedžmentu uzrunāt. Tiesa, viss ejot uz labo pusi, - koncertaģentūras pārstāvis ir optimistisks.

Tāpat Kārkliņš stāsta, ka mainījušies arī koncertu apmeklētāju biļešu iegādes paradumi – iepriekšpārdošanā biļetes tiekot iztirgotas mazāk, to iegāde tiekot atlikta uz pēdējo brīdi. Šāda tendence bijusi vērojama jau pērn, organizējot Stinga koncertu Tallinā, kur augsti biļešu pārdošanas rādītāji bijuši tieši īsi pirms koncerta. Līdzīgi esot arī ar Kailijas Minogas gaidāmā koncerta biļetēm, kuras, kā paredz FBI pārstāvis, visaktīvāk pirks februāra sākumā.

Savukārt koncertaģentūras "Positivus Music" vadītājs Ģirts Majors, kurš nule atgriezies no mūzikas industrijas konferences – festivāla "Eurosonic" Nīderlandē, stāsta, ka pirmajā pusgadā visi spēki tiks koncentrēti festivāla "Positivus" rīkošanai. Tā programma tiekot veidota tā, lai atkal varētu teikt – labākā, kāda jebkad bijusi. Tāpēc pagaidām atsevišķi koncerti gada pirmajā pusē netiekot plānoti. Turklāt arī šogad apstākļi sakrituši tā, ka "Positivus Music" interesējošas grupas, kuras savu turneju plānos varētu iekļaut Rīgu, ar koncertiem vairāk ceļos gada otrajā pusē. Tāpat paralēli topot arī kāds blakusprojekts saistībā ar koncertu rīkošanu, taču arī tas varētu tikt atklāts otrajā pusgadā, tādēļ pagaidām par to publiski Majors nevēlas runāt.

Šī brīža apstākļi liekot meklēt citas iespējas, kā attīstīt koncertdzīvi Latvijā, atzīst koncertaģentūras vadītājs, uzsverot, ka 2011. gadā kopējai situācijai vajadzētu uzlaboties, un koncertdzīve Latvijā būs aktīva. Mazāk būs lielie arēnas koncerti, taču ir iespēja vairāk sagaidīt koncertus vidēja lieluma auditorijai.

Arī Majors piekrīt, ka koncertu organizatori Latvijā ir kļuvuši piesardzīgāki, sakot, ka drošāk izvēlēties aicināt koncertēt grupas un mūziķus, kuri šeit jau ir bijuši un ir vietējai auditorijai pazīstami. Kā uzsver Majors, šobrīd pat "Positivus Music" darbojas finansiāli daudz stabilāk, nekā pirms pāris gadiem, kad Rīga piedzīvoja ievērojamu koncertdzīves uzplaukumu. Toreiz lielo arēnas koncertu esot bijis par daudz.

Radio "Naba" un "Nabaklab" vadītājs Madars Štramdieris, kurš līdz šim vairāk organizējis vidēji lielus un mazus koncertus, kā arī 2010. gada festivālu "Laba Daba", stāsta, ka koncertu plānu 2011. gadam ir daudz un vairāki projekti ir organizēšanas procesā. Šobrīd skaidri zināms, ka šī gada pavasarī Rīgā koncertēs slovēņu grupa "Laibach", tāpat paredzams, ka Rīgu savos koncertu plānos šopavasar iekļaus jau Latvijas publikai zināmais duets "Deine Lakaien". Kā stāsta radio "Naba" programmas direktors, šie nav vienīgie plānotie koncerti, tomēr vairāk nosaukumus, ne par koncertiem, ne festivāla "Laba Daba" programmu viņš nevēloties atklāt.

Atgādinām, ka arī tuvāko mēnešu laikā Rīgā ir sagaidāmi vairāki interesanti ārvalstu populārās mūzikas koncerti. Jau 20. janvārī koncertu telpā "D.Fab" uzstāsies aktuālā jaunā grupa "We Have Band". "Skaņu mežs" pavasarī uz Rīgu atvedīs leģendāro grupu "Swans", kas VEF Kultūras pilī uzstāsies 13. maijā. Tāpat pavasarī Rīgā gaidāms īru postroka grupas "God is an Astronaut" koncerts, bet koncertaģentūra "Makroconcert" martā uz Latviju atvedīs zviedru duetu "Roxette"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!