Foto: Reuters/Scanpix
Klīvlendā, Ohaio Rokenrola muzejā, 14. martā svinīgā ceremonijā Rokenrola slavas zālē uzņemti šokrokeris Eliss Kūpers, izcilais mūziķis, komponists un aktieris Tomss Veitss, amerikāņu dziedātājs Nīls Daimonds, Ņūorleānas blūza un rokenrola meistars Dr. Džons un 60. gadu popdziedātāja Darlēne Lova.


Elisu Kūperu simboliski Rokenrola slavas zālē ievadīja ne mazāk kolorītais Robs Zombijs, bet Tomu Veitsu svinīgi pieteica Kanādas mūzikas leģenda Nīls Jangs. Pieteicēju vidū bija arī Beta Midlere, Pols Saimons, Džons Ledžends un citi.

"Saka, ka man neesot hitu un ar mani esot grūti strādat... it kā tas būtu kas slikts," ironisks, pieņemot pagodinājumu, bija Toms Veitss.

Tāpat svinīgi godinātas arī ar rokenrola industriju saistītas personības: neatkarīgās izdevniecības "Elektra Records" dibinātājs Džeks Holcmans, mūzikas biznesa celmlauzis, "Specialty Records" dibinātājs Arts Rupe un "Sideman" kategorijā, kurā tiek uzņemti studijas un koncertu pavadošie mūziķi - pianists, ģitārists un vokālists Leons Rasels.

Atgādinām ka pērn slavas zālē uzņēma "The Stooges", "The Hollies", Džimiju Klifu, "Genesis" un "ABBA".

Par Rokenrola slavas zālei izvirzītājiem mūziķiem un grupām balso īpaša komisija aptuveni 500 cilvēku sastāvā, kurā darbojas ietekmīgi industrijas pārstāvji un mūzikas žurnālisti. Uz uzņemšanu Rokenrola slavas zālē var pretendēt mūziķi, kuru pirmais ieraksts tapis vismaz pirms 25 gadiem.

Plašu publikas kritiku un pretrunīgus vērtējumus saņēma 2008. gada komisijas lēmums Rokenrola slavas zālē uzņemt popmūzikas karalieni Madonnu. Savukārt 2006. gada ceremonija iegāja vēsturē ar to, ka grupa "Sex Pistols" ignorēja šo pagodinājumu un pauda publisku nicinājumu Rokenrola Slavas zāles muzejam.

Pirmā svinīgā ceremonija notika 1986. gadā, kad tajā tika uzņemts Elviss Preslijs, Čaks Berijs, Džeimss Brauns, Rejs Čarlzs, Sems Kuks, Fats Domino, Badijs Holijs un "The Everly Brothers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!