Foto: Publicitātes foto

Ar Pētera Vaska 65. jubilejai veltītu koncertu Rīgas Domā, 2. jūnijā plkst.20:00 sāksies pirmais "Rīgas festivāls", kas ar daudzveidīgu programmu turpināsies līdz 18. jūnijam, portālu "Delfi" informē organizatori VSIA "Latvijas Koncerti".

Koncertā izsakanēs komponista skaņdarbs "Credo" Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā, korim un orķestrim radītā monumentālā "Mesa", kuras izpildījumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija", un pirmo reizi Latvijā izskanēs fantāzija "Vox amoris," kur soliste būs Latvijas klausītāju atzinību jau guvusī vijolniece Alina Pogostkina. Diriģents Māris Sirmais.

Korim un orķestrim radītā monumentālā "Mesa" ir komponēta 60 gadu atcerei kopš latviešu tautai traģiskās 1941. gada 14.jūnija nakts, kad uz Sibīriju izsūtīja vairāk nekā 15000 Latvijas iedzīvotāju.

Simfoniskais skaņdarbs "Credo" ir apliecinājums komponista ticībai, ka "jebkurš sirds asinīs dzimis skaņdarbs spēj pasaulē kaut nedaudz vairāk gaismas iedegt". "Mesu" Vasks komponējis bez "Credo" daļas, tā ka "Mesa" un simfoniskais darbs viens otru papildinās.

Pirms diviem gadiem komponētā fantāzija "Vox amoris" ("Mīlestības balss"), ko pasūtīja un Sidnejā pirmatskaņoja Austrālijas kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs vijolnieks Ričards Tonjeti, Latvijās skanēs pirmoreiz. Pēteris Vasks sevišķi augstu vērtē Alinas Pogostkinas talantu, apbrīnojot viņas spēles spēku un radošo brīvību.

Jau ziņots, ka pirmais "Rīgas festivāls" notiks no 2. līdz 18.jūnijam, piedāvājot klausītājiem astoņus koncertus dažādās Rīgas koncertzālēs un baznīcās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!