Foto: DELFI
Rīgas Sv. Pētera baznīcā 20. oktobrī plkst. 20:00 Latvijas Radio koris un kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā pirmatskaņos Ērika Ešenvalda, Jēkaba Nīmaņa, Valta Pūces un Ģirta Biša jaundarbus, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Šī koncertprogramma, kas izskanēs jaunās mūzikas festivāla "Arēna" ietvaros savā būtībā ir stāsts par cilvēku, kas dzied un tās tapšanai ir īpaša vēsture. Viss aizsākās 2008. gadā, kad Sigvards Kļava ar režisoru Uģi Brikmani devās ekspedīcijā uz katoļu dziedājumu centriem Kurzemē, Latgalē, Zemgalē un Vidzemē, kur pabija lielākos un mazākos dievnamos, kopā ar tā dēvēto "maija dziedājumu" pratējiem piestāja pie jauniem un gadsimtus veciem krustiem. Saklausīja gan kopdziedāšanas vienojošo spēku, gan ļoti personiskus stāstus viena cilvēka sarunā ar Visaugstāko.

Koncerta programma tapusi, iedvesmojoties no ekspedīcijas laikā veiktajiem ierakstiem, nu izskanēs ietērpta četru komponistu sacerētos opusos: Ēriks Ešenvalds "Debess Litānija:, Jēkabs Nīmanis "Uzklausi, Māte", Valts Pūce "Sajūta. Sirds". "Debesis". un Ģirts Bišs "Rītausmai degošie vārdi", kuru partitūrās savīsies katoļu dziedājumi no visas Latvijas.

Sigvards Kļava stāsta: "Ekspedīcija deva nepieredzētus impulsus, kas uzlādē vēl šodien. Atceroties un klausoties ierakstus, joprojām atmiņā nāk neskaitāmi aizkustinoši brīži, kurus piedzīvojām brauciena laikā. Mani pārsteidza, ka dziedājumos tik liela jēga nav to melodikā vai tekstuālajā materiālā, cik dziedāšanas afekta brīdī, kurā cilvēks izstāsta savu dzīves stāstu. Dziļāk ieklausoties un atšķeļot nost vizuālo, izkristalizējas pats dziedājums, kur emocionālākais pārdzīvojums notiek patiesā ticības izjūtas un cilvēka dzīves stāsta sastapšanās mirklī. Šis vēstījums un unikālais brīdis ir neatkārtojams brīnums."

Koncerta klausītājiem būs iespēja redzēt Uģa Brikmaņa, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna veidoto 20 minūšu videostāstu, vedot klausītājus pa ekspedīcijas ceļiem, un parādot plašo katoļu dziedājumu skanējuma spektru to pirmavotā.

Biļetes uz šo uz citiem mūzikas festivāla "Arēna" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un stundu pirms koncerta Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

"Arēna 2011" - programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!