Foto: LETA
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) telpās piektdien, 20.janvārī rektors profesors Artis Sīmanis un LMT prezidents Juris Binde svinīgi atklāja jaunizbūvēto kamerzāli Raiņa bulvārī 23, kas turpmāk nesīs akadēmijas mecenāta - Latvijas Mobilais Telefons – vārdu, portālu "Delfi" informē akadēmijas pārstāvji.

LMT kamerzāles pirmie viesi baudīja koncertpriekšnesumus Ditas Krenbergas, Inta Dāldera, Venta Zilberta, Riharda Plešanova un Iļjas Domņina izpildījumā.

Pārņemot telpas no iepriekšējiem īrniekiem, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija veikusi jaunas kamerzāles izbūvi. Tās dizaina skiču projektu izstrādāja interjeriste Ieva Dripe, paredzot, ka jaunā koncertzāle spēs vienlaikus uzņemt 65 koncertu un meistarklašu viesus, savukārt ar Rīgas Tehniskās universitātes docenta un akustikas zinātņu maģistra Andra Zabrauska izstrādāto un īstenoto akustikas projektu kamerzālē ir nodrošināta teicama skaņas kvalitāte.


Kā dāvanu JVLMA 92.dzimšanas dienā mecenāts dāvājis iespēju akadēmijas mūzikas instrumentu krājumu papildināt ar pasaulē atzītākā ražotāja Steinway & Sons B-211 modeļa flīģeli. Pēc kamerzāles atklāšanas jauniegūtais instruments būs aktīvas koncertdarbības epicentrā, bagātinot Latvijas koncertdzīvi, paplašinot jauno mūziķu koncertpieredzi un attīstot kamermuzicēšanas tradīcijas. Vienlaikus LMT kamerzāle piesaistīs ne tikai mūzikas jomas skolēnus un profesionāļus, bet arī vispārizglītojošo skolu jaunatni un viņu vecākus.

Kā atzina JVLMA rektors profesors Artis Sīmanis, tad mecenāta dāvātais instruments ir lielākais dāvinājums akadēmijas pastāvēšanas laikā, iegūstot vēsturisku nozīmi.

Klātesošos ar uzrunu sveica Latvijas Republikas kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende. Ministre uzsvēra, ka 20.janvāris kā Barikāžu atceres diena ir īpašs datums, lai līdz ar LMT kamerzāles atklāšanu tiktu arvien izcelta mūzika, kas gan tolaik neatkarības atgūšanas ceļā, gan pašlaik ir latviešu lielākā bagātība, talants un potenciāls.

Lai kamerzāles atklāšanas brīdī pilnībā ļautu ieskanēties dāvātajam flīģelim, noritēja koncerts, kurā ar nodomu tika aicināti dažādu paaudžu mūziķi. To vidū gan topošie, gan esošie un bijušie JVLMA studenti, uzsverot instrumenta spēju savērpt mūzikas ritējumu cauri laikam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!