Jūs domājāt, ka no aukstās un sniegainās Somijas nāk tikai drūmi depresīva un visnotaļ smaga mūzika? Un runa nav tikai par slaveno somu metālu - arī Sibēliuss cienīja minora skaņkārtu.

Sava daļa taisnības tajā noteikti ir, tomēr grupa "Deep Insight" ar savu drīzāk amerikāniski jestro un roķīgo skanējumu izlaužas no šī stereotipa skavām. Nu, labi, vairums melodiju tomēr ir mazliet skumīgas.

Iespējams, grupu "Deep Insight" uzticīgie festivālu ļaudis atcerēsies no "Fonofest", kurā puiši ir uzstājušies ne vienu vien reizi. Arī šī gada festivālā, kas norisināsies no 13. līdz 14. jūlijam, somu grupa būs redzama uz "Cēsu alus skatuves". Tomēr ievērības cienīga ir ne tikai viņu uzticība Cēsu apkaimes pļavām, bet arī ikviena uzstāšanās - "Deep Insight" uz skatuves ir īsts enerģijas lādiņš, kas neatstās nekustīgu nevienu klausītāju. Jābrīnās, ka pēc gandrīz desmit gadu aktīvas koncertēšanas jaunekļi joprojām ir pilni spēlētspara un aizrautības.

"Deep Insight" ir četri puiši no Somijas. Viņi spēlē amerikānisku emo roku, kurā saklausāmas skandināviskas ietekmes. Kopš grupas dibināšanas tālajā 2002. gadā viņi ir nospēlējuši simtiem koncertu ne tikai Eiropā, bet arī tālākās zemēs, piemēram, ASV un Japānā.

Vēl pa šo desmitgadi jaunieši ir paspējuši uzstāties kopā ar "The Rasmus", "Lostprophets" un "The 69 Eyes" un 2009. gadā dabūt MTV Eiropas mūzikas balvu kā labākā somu grupa. Izklausās pēc laba CV, ne tā? Bet ar to nekas nebeidzas - "Deep Insight" turpina aktīvi koncertēt un ierakstīt mūziku.

Latvijā "Deep Insight" viesojas visnotaļ bieži, un īpašas attiecības viņiem ir ar Cēsīm - grupa vairakkārt spēlējusi gan jau minētajā "Fonofestā", gan "Fonoklubā". Runā pat, ka viens no grupas dalībniekiem apprecējis latvju zelteni no tām pašām Cēsīm.

Pirms kāda grupas koncerta mums uz īsu sarunu izdevās noķert "Deep Insight" vokālistu Jukku.

Kā visi satikāties?

Mēs ar ģitāristu Johanesu esam bērnības draugi un grupu izveidojām 2002. gadā. Sākotnējā ideja bija spēlēt akustiski, bet jau pēc pirmajiem mēģinājumiem sapratām, ka tomēr vajag arī basģitāristu un bundzinieku.

Kādas ir jūsu muzikālās ietekmes?

Galvenokārt jauns un vecs roks, arī metāls. Sākumā gribējām spēlēt metālu, bet, kad sapratām, ka neesam pietiekami profesionāli, nolēmām, ka jāspēlē kas cits.

Kā somu publika atšķiras no latviešu?

Latvieši ir daudz atvērtāki un dzīvo līdzi mūzikai, pat nezinot, kas tā ir par grupu, kas spēlē. Somi ir vēsāki un noslēgtāki, ja viņi aplaudē pēc tavas uzstāšanās, tas nozīmē, ka viņi ir sajūsmā.

Kādas Deep Insight attiecības ar rokenrola dzīvesveidu?

Tas viss, protams, ir - ballītes, grūpijas utt. Bet mēs esam tādi piezemēti, un visas grūpijas tāpat dabū Jore (basģitrārists).

Kur smeļaties enerģiju jaunām dziesmām?

No pašas mūzikas. Pēdējā laikā esam pievērsušies tādām aktivitātēm kā māju celšana un ģimeņu veidošana, tāpēc reizēm gadās, ka pāris mēnešus nav neviena paša grupas mēģinājuma. Tad mūzikas ļoti pietrūkst, gribas sanākt visiem kopā, uzspēlēt un uzlādēties.

Pastāsti par jūsu nākotnes plāniem!

Šobrīd strādājam pie jaunā albuma, kurš iznāks rudenī, bet viens singls no tā jau ticis izdots šajā pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!