Foto: Publicitātes foto

No 2. līdz 4. augustam mūzikas festivālā "Laba daba" visiem labas mūzikas un kvalitatīvas atpūtas cienītājiem būs iespēja trīs dienu garumā baudīt vairāk nekā sešdesmit grupu un dīdžeju apvienību uzstāšanos. Arī šogad, gatavojoties festivālam, radio "Naba" piedāvā intervijas ar "Laba daba" māksliniekiem. Šoreiz - saruna ar SKA grupas „The Toasters” līderi Robertu Hingliju.

Ar mūziku šodien var nopelnīt tikai koncertos

Pirms 32 gadiem dibinātā ansambļa "The Toasters" līderis jau desmit gadus nedzīvo Ņujorkā, kur sākās grupas karjera, bet gan daudz siltākajā un mierīgākajā Spānijas pilsētā Valensijā.

Tiesa, vārds "dzīvo" šoreiz varbūt nebūs īsti vietā, jo jau daudzus gadus The Toasters atrodas nebeidzamā koncertturnejā. Robs Hinglijs stāsta, ka tas ir šobrīd ir vienīgais risinājums: "Daudzi cilvēki šobrīd noklausās dziesmas internetā, lejupielādē tās, bet bieži vien mākslinieks no tā neko neiegūst. Vienīgais veids, kā mākslinieki šobrīd var nopelnīt, ir uzstāšanās. Laimīgā kārtā mums to patīk darīt un esam labā formā."

SKA kustības ASV pirms "The Toasters" nebija

Runājot par "The Toasters", gandrīz neizbēgams ir visur pieminētais termins "Amerikas SKA pionieri". Hinglija balsī gan milzīgu pašapmierinātību nejūt, viņš drīzāk norāda, cik grūti tolaik bijis nodarboties ar amerikāņiem svešo mūzikas stilu, kā arī piemin veiksmīgus likteņa pagriezienus: "Nebija jau tādas SKA scēnas ASV, kad mēs sākām spēlēt Ņujorkā. Neviens vispār nezināja tādu mūziku. Viens no lielajiem izrāvieniem mums bija spēlēšana CBGB klubā. Mēs viņiem iepatikāmies tiktāl, ka mūs uzaicināja uzstāties nedēļas nogalēs, kur mums arī labi veicās. Pēc tam jau kļuvām par rezidentiem ar ikmēneša koncertiem, un tas jau nozīmēja iekļūšanu apritē, jo visi taču zināja CBGB."

"The Toasters" albumi pēc 30 gadiem vinila platēs

Ik pa laikam, brīžiem pat ārpus konteksta, ar zināmu nostalģiju Roberts atgriežas pie mūsdienu ierakstu biznesa noteikumiem. 2000.gadā finansiālu iemeslu dēļ viņš bija spiests slēgt ilggadējo un SKA mūzikai nozīmīgo leiblu "Moon Ska Records". "Būtībā mūzikas bizness ir pilns ar puvušiem cilvēkiem. Ja Tu gribi iepazīties ar negodīgiem cilvēkiem, iesaisties mūzikas biznesā," bez naida, drīzāk ar ironiju nosaka Toasters līderis.

Tomēr 2004.gadā Hinglijs nodibināja jaunu leiblu "Megalith Records". Tam gan citi mērķi – palēnām izdot "The Toasters" agrīnos ierakstus vinila platēs: "Mēs cenšamies atstāt dziesmas taustāmā formātā, cik vien tas ir iespējams. Mums bija doma izdot visu agrāko materiālu vinila formātā, kas iepriekš nekad nebija darīts. Nesen pirmoreiz vinilā izdevām "Dub 56", "Two Tone Army" un "Hard Band for Dead". Šovasar plānojam izdot arī "New York Fever"."

Labā formā un gatavi atgriezties Latvijā

Ņemot vērā The Toasters milzīgo slodzi koncertos un nemitīgo braukāšanu apkārt pasaulei, neticami šķiet, ka mūziķis varētu atcerēties Latviju. Tomēr bez vilcināšanās Robs saka: "Atceros Latviju. Mēs gan tur esam bijuši tikai vienu reizi, uzstājāmies "Nabaklab". Kopumā bija divi koncerti, pēc kuriem devāmies uz Somiju. Ar nepacietību gaidu festivālu un atgriešanos vēlreiz Latvijā!"

Visu interviju iespējams noklausīties šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!