Foto: DELFI
No 1. līdz 3. augustam mūzikas festivālā Laba Daba visiem labas mūzikas un kvalitatīvas atpūtas cienītājiem būs iespēja trīs dienu garumā baudīt vairāk nekā sešdesmit grupu un dīdžeju apvienību uzstāšanos.

Šoreiz radio Naba studijā viesojās grupu "Baložu pilni pagalmi" un "Stūrī zēvele" pārstāvji: Māris Šverns, Uldis Gedra un Klāvs Lauls, grupas "Zaķis" līderis, jaunās grupas "Ryga" dalībnieki Mārcis Judzis, Armands Butkevičs, Rihards Lībietis un Žaks Bernarts, kurš sarunā pārstāvēja pasaules mūzikas apvienību "Oroboro" un pastāstīja arī par jaunumiem Jacques of S'T'A radošajā dzīvē.

Mantu pilni stūri - 'Baložu pilni pagalmi'


Foto: Publicitātes foto

Vētrainais ražīgums

Pēdējā gada laikā grupas "Baložu pilni pagalmi" mūzikā un ar to saistītā radošajā vidē norisinājusies intensīva darbība, kas rezultējusies pavisam taustāmā veidā. Maija beigās tika prezentēts jaunais grupas albums "Stacija mums", gandrīz vienlaicīgi iznākot Māra Šverna dziesmu kaverversiju izlasei "Brāļi un māsas", kurā labi zināmās "Baložu pilni pagalmi" dziesmas izpilda virkne Latvijas mūziķu: "Varētu rīkot konkursu, cik grupu versijās šogad festivālā dzirdēsim mūsu dziesmas", saka Māris Šverns, atklādams, ka pats koncertā plāno izpildīt dziesmas no pēdējā albuma, gan arī jau labi zināmos darbus: "Klausītāji pārsvarā prasa "Vēstules" un "Mans lielais rakstāmgalds", kādu laiku to var izturēt, bet gribētos vērst uzmanību, ka mums ir daudz arī citu labu, senāku dziesmu, kuras pašiem ir interesanti uzspēlēt".

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/bpp.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Skaniskā sasaiste

Klāvs un Uldis paralēli darbojas grupā "Stūrī zēvele", savukārt "Baložu pilni pagalmi" taustiņnieks Oskars spēlē arī grupā "Manta", tādēļ Māris Šverns sarunā nosmej, ka jau izveidojies visu dalībnieku radošo kolektīvu kopējais nosaukums "Mantu pilni stūri". Mēģinājumiem gan tas netraucē un arī grupu skanējumi nekļūst līdzīgi: "Tas acīmredzot pierāda to, ka nav mūziķu tik daudz, vai mums par tiem nekas nav zināms, tā nu iztiekam ar to, kas draugu lokā zināms", piebilst Klāvs. Zināms, ka Latvijas mūzikā ir vairāki piemēri, kad mūziķi iesaistās dažādos, bieži vien arī žanriski atšķirīgos kolektīvos.  

Jacques of S’T’A UN 'Oroboro'


Foto: Publicitātes foto

Mūzika, kas liek aizdomāties

Mūziķa Žaka Bernarta vārds būs labi pazīstams arī tiem, kas pārāk aktīvi neinteresējas par notiekošo Latvijas Hip Hop mūzikā. Jau vairāk nekā piecpadsmit gadus atklātais un apkārto notiekošo bez liekulības komentējošais mūziķis aktīvi darbojas gan kā solo mākslinieks, gan sadarbojas ar dažādiem kolektīviem un mūziķu apvienībām.

[9:38:03 AM] Kārlis [Delfi.lv]:

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Zjaks.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Festivālā "Laba Daba" sagaidāma šīs vasaras lielākā Jacques of S'T'A uzstāšanās: "Būs atlasītas dziesmas gan no vecākām, gan no vidējām un jaunākām. Vēl es to papildināšu ar šo to instrumentālu kombinācijā ar elektrisko ģitāru, ko es arī bieži izmantoju sevis producētajās dziesmās". Žaks jau ilgus gadus veido arī raidījumu "Pierasti ieraksti" radio Naba "Atlasu dziesmas ar kādu jēgu un saturu, jo stulbu mūziku raida tik daudz un viņu klausās tik daudz... To vienkārši nevajag darīt!", mazliet provokatīvi smaida Žaks.

Pasaules bez ierobežojumiem

Pirmajā brīdī izteikti atšķirīga no Jacques of S'T'A nepārprotami šķiet 1998. gadā dibinātā pasaules mūzikas apvienība "Oroboro", kura - ar diviem albumiem - "Oroboro" (1999) un "Pasaules pasakas" (2003) bagāžā - līdz pat šai dienai ir Aleksandrs Maijers - aerofoni, balss, perkusijas; Andrejs Grimms - akustiskā gitāra, balss, vijole un Žaks Bernarts - elektriskā gitāra.

"Oroboro" radītā mūzika dēvējama par meditatīvai pasaules tautu mūzikai piederīgu, tomēr Žaks mēģina izvairīties no jebkāda veida žanriskās ierobežošanas: "Priekš mums pašiem šī atbilde nekad nav bijusi īsti svarīga, tas lai paliek klausītāju un mūzikas kritiķu pārziņā.

Mēs paši par to nesatraucamies". Viņš arī piebilst, ka katra grupas uzstāšanās nes kādus pārsteigumus, bieži vien tā ir brīvas izpausmes plūsma, kas atspoguļo šīs grupas dalībnieku pasaules skatījumu. 

Zaķa koncentrētais prieks


Foto: Publicitātes foto

Improvizācijas spēks

Nezinātājiem mēģināt paskaidrot, kas ir Zaķis, varētu būt diezgan grūts, lai neteiktu, ka neiespējams uzdevums. "Viss sākās 1981. gada 12. decembrī ap pusseptiņiem vakarā.

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/zakjis.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Piedzimu es un līdz ar to laikam arī ideja, tikai viņa visu laiku bija attīstības procesā un es viņu nevarēju noķert līdz 27 gadu vecumam, bet tad nāca (piesit knipi), jā, uzdziedāšu solo!", stāsta no Cēsīm nākušais mūziķis. Pirmā dziesma par alu dzerošo suni iesāka stilistiku, kurā nu jau radušies vairāki simti dažāda garuma skaņdarbu.

Neliela daļa no tiem savulaik tika apkopoti albumā "30 iemesli, lai ienīstu Zaķi" un netiek slēpts, ka plānos ietilpst ierakstīt arī nākamo albumu ar nosaukumu " Vēl 30 iemeslu, lai ienīstu Zaķi". Nav noslēpums, ka daudzas dziesmas rodas pēkšņi, arī koncerta laikā, tikpat brīva un improvizējoša ir Zaķa attieksme pret jebkāda veida noteikumiem vai pieklājības normām. Pirmatskaņojumu sarunas laikā piedzīvo dziesma "Ieskaties savās apenēs", kurā ielikta ideja par daudzu vēlmi būt gudrākiem nekā pārējiem, aizmirstot par to, ka bieži vien katrs pats ir vainīgs pie savām kļūdām.

Vecums nenāk viens

Savu pirmo koncertu Zaķis atceras ar lielu prieku: "Biju tam sagatavojis 14 dziesmas, no kurām nodziedāja trīs ar pus", līdzās tam klasisks ir jau koncertos stāstītais gadījums, kad kādā no Latvijas klubiem tikušas sajauktas skatuves: "Man bija jāspēlē pagrabā, bet sajaucu un uzkāpu uz lielās skatuves. Nu, tā arī līdz galam nobliezu".

Festivālā "Laba Daba" Zaķis sola spēlēt garu, izvērstu programmu, atklādamas, ka pasākumam, pagājušā gada lielās publikas atsaucības iedvesmots, gatavojas ļoti cītīgi: "Šogad uzstāšos turpat, uz "Ej apskrieties" skatuves, tālāk nemaz neiešu. Varēs dzirdēt jaunos gabalus, bet mēģināšu nospēlēt arī zināmākos". Gadiem ejot, Zaķis atklājis sevī arī liriskāku personības šķautni, tās iespaidos radītās dziesmas viņš dēvē par salkanām, tomēr joprojām nebūs jāviļas arī tiem klausītājiem, kuri sajūsminās par Zaķa daiļrades atklātību.

'Ryga'

Foto: Publicitātes foto

Cita skatuve

Nepilnu gadu pastāvošais kolektīvs "Ryga", kas radies uz teātra skatuves, nu sācis iekarot publikas uzmanību ar koncertiem ārpus teātra izrādēm. Festivāls Laba Daba būs pirmā lielākā uzstāšanās festivālos, stāsta aktīvais Mārcis, kurš daudziem mūzikas cienītājiem būs zināms no grupas "Dzelzs vilks". Par grupas nosaukumu, tāpat kā par pārējo, dalībniekiem ir neskaitāmi, smieklu pilni stāsti: "Kādā braucienā no Lietuvas, vienā pļavā stāvēja ceļa zīme "Ryga" virzienā uz Rīgu, viņa tik vientuļa tur stāvēja, likās, ka varētu būt foršs albuma vāciņš!"

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/ryga.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Lietuviešu ceļa zīmes iedvesmotā nosaukuma grupa apvienojusi dažādus profesionāļus: "Katrs no mums mājās jau ko radošu ir darījis, teātris mūs vienkārši saveda kopā. Izveidojām mūziku izrādei, tālāk jau tas ir kā narkotika, kad tev ir viena dziesma, divas, trīs, četras un ir jāiet tālāk uz albumu, koncertiem", stāsta Mārcis, vienlaikus pasmejoties, ka pats pirmais, kas izdarīts, ir smuku plakātu drukāšana.

Krūšu piepildīta atmosfēra

Grupas dalībnieki ir ilggadēji festivāla Laba Daba apmeklētāji: "Ļoti gatavojamies Laba Daba koncertam. Paši gribējām spēlēt, bet kādā mirklī arī sāksim vairāk koncertēt." Mārcis visvairāk sajūsminās par festivāla aktivitāti, kurā ģipsī tiek atlietas krūtis, arī "Ryga" ir dziesma par krūtīm, tomēr grupas radošums ir nedalāms: "Mūsu performancē nevar ielīst tā, pa vidu, tur jāskatās no sākuma līdz beigām Tur ir stāsts, gan laimīgie mirkļi, arī ne pārāk. Teksti šobrīd ir latviski un angliski, mēs nevaram tikai pie latviešiem apstāties!"

Mārcis arī norāda, ka nepastāv nekādi vecuma ierobežojumi attiecībā uz auditoriju: "Vecaistēvs dzīvo Amerikā, vecāmamma Latvijā, ko tad vecamtēvam tagad darīt? Bet tā nu viņš var pateikt, re, kur puikiņš tagad man dzied!" Puiši aktīvi strādā studijā un mēģinājumos, ierakstīts ļoti daudz dziesmu, kuras pabeigšanai mazliet traucē visiem dalībniekiem piemītošais pedantisms. Sarunas noslēgumā grupa "Ryga" aicina meitenes pieteikties pirmā videoklipa filmēšanai, kas notiks romantiskā vietā jūras krastā. Divas vai divsimt, nav nozīmes, puiši aicina ar viņiem tuvākajā laikā sazināties.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!