Foto: Publicitātes attēli
Šā gada 11. oktobrī mūzikas namā "Daile" nepieradinātās mūzikas festivāla "Skaņu Mežs'2014" ietvaros ar iespaidīgu lāzeru un skaņas priekšnesumu uzstāsies Roberts Henke jeb "Monolake", informē organizatori.

Henke ir mūziķis, mākslinieks un programmētājs, kas strādā un dzīvo Berlīnē – viņš ir pazīstams kā ambientās mūzikas un abstraktā tehno projekta "Monolake" vadītājs, kā arī viens no galvenajiem mūzikas producēšanas programmas "Ableton Live" izstrādātājiem (programma mūsdienu mūzikas industrijas paradumus mainījusi līdz nepazīšanai, savukārt "Monolake" ieraksti kritiķu un entuziastu starpā tiek atzīti par sava žanra klasiku).

Henkes panākumi ar "Ableton" nodrošinājuši viņa mākslai zināmu neatkarību no komerciāliem apsvērumiem, savukārt eksaktajā darbībā praktizētās inženiertehnikas un programmēšanas prasmes ļāvušas eksperimentēt ar skaņām un attēliem vissarežģītākajos un vērienīgākajos veidos. Tā rezultātā Henkem izdevies pārliecinoši sevi pieteikt arī akadēmiskās datormūzikas, skaņu mākslas un audiovizuālās mākslas sfērās. No 2009. līdz 2014. gadam Henke darbojās kā skaņu dizaina pasniedzējs Berlīnes Mākslas universitātē.

Skaņu Mežā Henke prezentēs savu jauno darbu "Lumière" – iespaidīgu audiovizuālu šovu, kurā trīsdimensionāli lāzeru stari kustas cauri telpai, sinhronizēti ar lauzīti ritmisku elektronisko mūziku. Kā skaņu, tā lāzerus, Henke kontrolē dzīvajā režīmā, un apgalvo, ka konkrētajā darbā ir apvienojušās visas centrālās viņa karjeras idejas, kā arī piebilst, ka katrā koncerttelpā vai galerijā "Lumière" izskatās un skan citādāk.

"Lumière" var raksturot kā piesātinātu un pārņemošu pieredzi – lāzeri ne vien veido attēlus uz projekcijas virsmas, bet arī slāņojas trīsdimensionālos musturos virs sēdošās publikas galvām. "Lumière" nozīmē "gaisma", taču šis nosaukums ir arī atsauce uz kinematogrāfa pionieriem brāļiem Lumjēriem.

Henke pārstāv cieši ar tehnoloģiju un izpēti saistītas audiovizuālās mākslas lauku, kas auditorijām nereti asociējas ar strikti kontrolētām kompozīcijām un kristāltīru skaņu dizainu, taču šobrīd viena no primārajām mākslinieka interesēm ir meklējumi pēc relatīvas brīvības un elastīguma šīs darba formas ietvaros. Viņš atsaucas uz "Lumière" kā uz mēģinājumu padarīt šāda veida priekšnesumu neparedzamu un daļēji improvizējamu, kā arī apgalvo, ka viens no primārajiem mērķiem, strādājot pie šī projekta, ir spēja animēt lāzerus ar tādu spontanitāti un vieglumu, it kā tie būtu muzikāls instruments.

Henke digitālo programmatūru visiem saviem priekšnesumiem rada pats, un "Lumière" Rīgā – gluži tāpat kā Krakovas festivālā "Unsound" vai Berlīnes festivālā "CTM" – tiks prezentēts īpaši "Dailes" telpām pielāgotā formā.

Priekšnesuma "Lumière" prezentāciju Rīgā atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, "LaserAnimation Sollinger" un Gētes institūts Rīgā.

Festivāls Skaņu Mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu tīmeklī "ECAS" (European Cities of Advanced Sound). Skaņu Mežs'2014 ir iekļauts oficiālajā "Rīga 2014 – Eiropas Kultūras galvaspilsēta" programmā.

Biļetes nopērkamas "Biļešu serviss" tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!