Foto: PantherMedia/Scanpix
2015. gada decembrī klajā nāk ceturtais Latvijas Nacionālā ierakstu kompānijas "Skani" latviešu mūzikas ieraksts - Daces Aperānes klaviermūzikas albums "Skaņas un atskaņas". CD iznāk sērijā "Latvijas Komponisti" un to veidojusi un ieskaņojusi viena no vadošajām latviešu pianistēm – Diāna Zandberga.

Jaunā albuma atvēršanai veltītie koncerti ir daļa no cikla "Latviešu komponistes klaviermūzikā", kurā līdzās Daces Aperānes darbiem Diāna Zandberga spēlēs arī Ilonas Breģes, Maijas Einfeldes, Lūcijas Garūtas, Selgas Mences un Indras Rišes skaņdarbus.

Koncerti notiks:

22. decembrī plkst. 19.00 koncerts - albuma prezentācija Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē (koncertu rīko Rīgas Latviešu biedrības Mūzikas komisija un paredzētas muzikologa Arvīda Bomika, kā arī komponistes Daces Aperānes uzrunas);

15. decembrī plkst. 17.00 Salacgrīvas Kultūras namā;

23. decembrī plkst. 18.00 Aizputes Mūzikas skolā.

Jaunos kompaktdiskus varēs iegādātiespašā prezentācijas koncertā 22. decembrī, kā arī mūzikas ierkastu veikalos un visās lielākajās digitālajās mūzikas strumēšanas un lejuplādes platformās kā "iTunes", "Spotify" u.c.

"Koncertprogrammā Latviešu komponistes klavierēm plaši pārstāvēta Daces Aperānes daudzkrāsainā klaviermūzika, kas pārsteidz ar tēlainības diapazonu - no neobarokālās askētiskās Sarabandas un impresionistiski izsmalcinātajām Haikām līdz franču šarma caurstrāvotajam veltījumam šansona dziedātājai Edītei Piafai Mūzikā no baleta Edīte. Nereti Daces Aperānes mūzikas valodā jūtama dažādu tautu folkloras ietekme - spāņu flamenko melodika un arābu skaņkārtas Divos sapņos, ungāru tautas instrumenta cimbalas spēles paņēmieni klavierdarbā Cimbala, latviešu tautasdziesmu intonācijas Trijās noktirnēs", stāsta Diāna Zandberga.

"Reizēm man šķiet, ka daba, dzeja, māksla, atmiņas un noskaņas izstaro ļoti savdabīgu iekšējo mūziku. Mans kompozīcijas process sakņojas šīs iekšējās mūzikas uztverē un tālākveidē. Es esmu dziļi pateicīga Diānai Zandbergai par aicinājumu komponēt daudzus klavierdarbus viņas koncertprogrammām un par viņas pārlikumiem klavierēm solo no manām kompozīcijām divām klavierēm un citiem sastāviem. Diānas niansētās, kvēlās un virtuozās interpretācijas man bijuši brīnišķīgi iedvesmas avoti, tāpat kā viņas lielā uzticība manam klaviermūzikas albumam - Skaņas un atskaņas", pārdomas pauž komponiste Dace Aperāne.

Dace Aperāne ir Latvijas Komponistu savienības (1990) un Kanādas mūzikas centra (1993) biedre. Kopš 1994. gada viņa Latvijā ir Starptautisko latviešu jauno mūziķu meistarkursu mākslinieciskā vadītāja. No 2005. gada pasniedz mūziku Skārsdeila skolu sistēmā Ņujorkā.

Saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni (2001) un pirmo Latviešu mūzikas balvu (2007) par latviešu mūzikas koncertu veicināšanu pasaulē, kā arī par jauno mūziķu prasmju un saskarsmes izkopšanu regulārās starptautiskās vasaras nometnēs un meistarkursos Latvijā

Diāna Zandberga (Baibusa) klavierspēli mācījusies Eiropas Mūzikas akadēmijā Milānā pie Lazara Bermana, bet vēlāk papildinājusies Granadosa-Maršala akadēmijā Barselonā pie spāņu pianistes Alisijas de Laročas. Pēc maģistra grāda iegūšanas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā profesora Jura Kalnciema klasē, viņa turpināja studijas doktorantūrā pie profesoriem Jeļenas Ļebedevas un Sergeja Osokina, 2014. gadā iegūstot mākslas zinātņu doktora grādu. Kopš 2015. gada Dr. art. Diāna Zandberga ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pieaicinātā docētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!