Foto: DELFI. "Placebo" līderis Braiens Molko "Positivus 2015"
Līdz ar sava debijas albuma 20. gadadienai veltītās turnejas "A Place For Us To Dream" izziņošanu, viena no spilgtākajām tūkstošgades mijas britu rokgrupām – "Placebo" – izziņojusi arī savu šā gada vienīgo koncertu Baltijas valstīs. Tas notiks 22. oktobrī, "Arēnā Rīga", Latvijā.

Kā portālu "Delfi" informēja koncerta rīkotāji no "L Tips Agency", šīs turnejas koncertiem "Placebo" dalībnieki atlasījuši savas daiļrades vispazīstamākās kompozīcijas, kuras "neliks vilties nevienam, kurš jebkad ko dzirdējis par šo grupu".

"Sāksim ar to, ka sarakstā būs tādas dziesmas, kuras es savulaik nozvērējos vairs nekad nespēlēt," tā par gaidāmajiem koncertiem savā ierastajā pašironijā saka grupas līderis Braiens Molko. Viņš uzsver – pienācis brīdis atzīt to, ko daudzi "Placebo" fani patiešām grib dzirdēt.

"Viņi ir bijuši gana pacietīgi, jo diezgan reti spēlējam mūsu komerciāli visveiksmīgāko materiālu. 20 gadu jubilejas turneja, šķiet, ir īstais brīdis to beidzot darīt. Tāds ir mūsu mērķis. Šī turneja galvenokārt veltīta faniem un vienlaikus ir iespēja mums pašiem no jauna atklāt agrīno gadu sacerējumus." Braiens Molko sola, ka skanēs gan pirmā albuma esence "Nancy Boy", gan superhits "Pure Morning" no otrā albuma "Without You I'm Nothing" – dziesmas, ko grupa nav spēlējusi 10 gadus, un, iespējams, vairs nekad arī nespēlēs. Tāpat neizpaliks pārsteigumi, sola "Placebo" līderis.

Grupa "Placebo" dibināta 1994. gadā, dziedātājam, komponistam un multiinstrumentālistam Braienam Molko (Brian Molko) tuvāk iepazīstoties ar ģitāristu Stefanu Olsdālu (Stefan Olsdal). Gadu gaitā, mainoties trešajam dalībniekam, grupas kodols – Molko un Olsdāls – palicis nemainīgs. Radošajā savienībā izdoti septiņi studijas albumi, kuru koptirāža pārsniedz 11 miljonus, un visi iekļuvuši Lielbritānijas Top 20.

Grupas debijas albums "Placebo" iznāca 1996. gadā, kad Lielbritānijā bija britpopa ziedu laiks. Neskatoties uz to, "Placebo" pirmais ieraksts piedzīvoja komerciālus panākumus dzimtenē (piektā vieta Lielbritānijas albumu topā) un ir viens no spilgtākajiem deviņdesmito gadu otrās puses mūzikas ierakstiem. Tumšās dziesmas par atstumtību, seksuālās identitātes meklējumiem, sarezģītām attiecībām un kaislībām trāpīja desmitniekā – tā bija tuvojošās jaunās tūkstošgades mūzika. Androgīnais Braiena Molko tēls, britu indie klasiķu "The Wedding Present" iespaidota meistarīgā ģitārspēle un dziļie, personiskie dziesmu teksti radīja turpmākās desmitgades kulta grupu.

"Tas, kā mēs skanējām un izskatījāmies, bija protests pret tobrīd populārajā mūzikā valdošo mačo stilu [..]. Kad atskatos uz šo albumu, es redzu naivumu, garām palaistas iespējas un kļūdas. Es varu no tā kaunēties, bet varu arī to pieņemt kā daļu no sevis. Es uz dziesmu "Nancy Boy" skatos apmēram tā, kā "Radiohead" varētu skatīties uz dziesmu "Creep". Es vien vēlētos, lai dziesma, kas mūs izcēla starmešu gaismā, būtu mazliet labāk uzrakstīta," par debijas albumu "Placebo" intervijā rokmūzikas žurnālam "Kerrang!" 2009. gada jūnija numurā teicis Braiens Molko.

Jāpiebilst, ka fanu vidū, tieši "Placebo" debijas albums tiek uzskatīts par spožāko un vērtīgāko grupas veikumu.

Pasaules slavu "Placebo" piedzīvoja ar 1998. gada albumu "Without You I'm Nothing" un tā singliem "Pure Morning" un "You Don't Care About Us", bet jo īpaši ar "Every You, Every Me", kas bija iekļauts filmas "Cruel Intentions" (1999) skaņu celiņā.

2016./2017. gada turnejas nosaukums – "A Place For Us To Dream" – ir rindiņa no grupas trešā albuma "Black Market Music" (2000) dziesmas "Narcoleptic". Tieši šī albuma popularizēšanas turnejas laikā grupa "Placebo" pirmo reizi viesojās Rīgā, 2001. gadā. Albums "Black Market Music" nostiprināja grupai lielu un uzticīgu fanu bāzi, ietekmējot ne tikai klausītāju muzikālās izvēles, bet arī ģērbšanās stilu, matu sakartojumu, utt.

Kopš tā laika kopumā iznākuši septiņi "Placebo" albumi, pēdējais no tiem – "Loud Like Love" – 2013. gadā. Grupa vairākas reizes koncertējusi Latvijā, 2015. gadā "Placebo" bija vieni no galvenajiem māksliniekiem Baltijas lielākajā mūzikas un mākslas festivālā "Positivus".

Biļešu iepriekšpārdošana uz "Placebo" koncertiem visā Eiropā sāksies piektdien, 18. martā, plkst. 11.00. Latvijā biļetes būs nopērkamas visās "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!