Dūdu un bungu mūzikas grupas "Auļi", noslēdzot divu gadu garumā gatavoto projektu, uzsāks vērienīgu Latvijas koncerttūri "Senču balsis" un laiž klajā jaunāko video dziesmai "Bērītim kumeļam", atklājot arī pēdējo viesmākslinieku, kas pievienosies grupai visos koncertos – vīru kopas "Vilki" vadītāju Edgaru Liporu, portālu "Delfi" informē mākslinieku pārstāvji.

Skaņdarbā dzirdami un redzami visi "Senču balsu" solisti, un tā vēstījums atklāj ceļošanas, jaunu zemju un kultūras iepazīšanas prieku, tomēr nonāk pie secinājuma, ka vislaimīgākie tomēr mēs jūtamies tad, kad atgriežamies atpakaļ mājās. Šis video veidots sadarbojoties ar ceturto projekta viesmākslinieku Edgaru Liporu, kurš nodarbojas ar folkloru jau 30 gadu un ir iedvesmojis daudzus jauniešus pievērsties tradicionālajai mūzikai.

""Auļiem" vienmēr ir bijis svarīgi savā mūzikā izmantot arī latviešu tautas mūzikas elementus, jo tas dod spēku no saknēm un nostiprina pārliecību par mūsu identitāti pasaules kontekstā," stāsta projekta idejas autors Kaspars Bārbals.

Tāpēc arī šoreiz "Auļi" bez tā nav varējuši iztikt un dodoties ceļojumos pie jauniegūtajiem ārzemju draugiem ir veduši līdzi arī jau iepriekš sagatavotas latviešu tautas dziesmas apdares, kurā viesi aicināti iesaistīties, radot dziesmas, kurās vienlaicīgi dzirdama gan rīkles dziedāšana, gan joikošana, gan jodelēšana, gan arī latviešu tautas dziesma.

"Mums bija ļoti interesanti dzirdēt, kā šīs dažādās dziedāšanas tradīcijas savijas viena ar otru un bijām pārsteigti, cik labi tas skan kopā ar "Auļu" bungām un dūdām," atzīst mūzikas aranžējumu autors Mārtiņš Miļevskis.

Divu gadu laikā tika ceļots uz vairākām pasaules valstīm, lai iepazītu citu valstu un kultūru senas dziedāšanas tradīcijas un apvienotu tās ar dūdu un bungu mūziku no Latvijas. Tagad, gatavojoties lielajai koncerttūrei, "Auļi" ar prieku paziņo, ka visi viesmākslinieki ir apstiprinājuši dalību koncerttūrē. Jau septembrī "Auļi" kopā ar rīkles dziedātāju no Mongolijas Batzorig Vaanchig, Sāmu joikotāju no Norvēģijas Kai Somby un Austriešu jodelētāju Albin Paulus, kā arī Edgaru Liporu, tiksies uz vienas skatuves piecās Latvijas koncertzālēs. Skatītājiem klātienē būs iespēja sadzirdēt, izjust un skatīt krāsaino ceļojumu citu valstu senās kultūras pasauli, jo koncertus papildinās ar ceļojumu laikā filmētām video ainavām, kas spilgti raksturos autentiskās vides no kurām nāk šīs senās dziedāšanas tradīcijas.

Koncertu grafiks:

11.09.2019 VEF Kultūras pils, Rīga
12.09.2019 Jelgavas Kultūras nams
13.09.2019 Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"
14.09.2019 Valmieras Kultūras centrs
15.09.2019 Latgales vēstniecība "Gors"

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Reizē ar koncertiem programma "Senču balsis" būs pieejama arī Audio CD formātā, kā arī digitālajās mūzikas straumēšanas vietnēs.

Ceļojumu laikā "Auļi" ir uzfilmējuši četrus mūzikas video klipus – vienu ar katru no dziedātājiem. Tie ir papildināti dziedātāju intervijām, kuru laikā atklājās arī "Auļi" ceļojumu aizkadri. To visu vienkopus iespējams noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!