Šodien šīs grupas sauc par vēsturiskām, tās uzņem Rokenrola slavas zālē, bet albumus ierindo dažādos nozīmīgāko ierakstu topos. Taču visam ir savs sākums, arī tik globāli slavenām grupām kā "U2" vai "Queen". Un ne visi reiz rokenrola apburtie jaunieši ar pirmo mēģinājumu nonākuši pie sava īstā un vienīgā nosaukuma. Piedāvājam 12 populāru grupu stāstus par to pirmajiem nosaukumiem, kas tām bijuši pirms kāpšanas slavas Olimpā.

'Pen Cap Chew' / 'Nirvana'

"Pen Cap Chew" ir tikai viens no daudziem agrīnajiem nosaukumiem ar kādu spēlēja grupa "Nirvana" 80. gadu beigās. Līdz brīdim, kad tika pieņemts šobrīd labi zināmais nosaukums, Kurts Kobeins savas grupas nosaukumus mainīja bieži – citi zināmākie ir "Ted Ed Fred", arī "Fecal Matter"

"Pen Cap Chew" visticamāk ir atsauce uz vienu no nekaitīgākajiem Kobeina netikumiem – viņš mēdza grauzt pildspalvas galu, kad rakstīja vai zīmēja savās neskaitāmajās dienasgrāmatās un piezīmju blociņos. "Pen Cap Chew" ir arī 80. gadu beigās tapusi dziesma, kas nekad nav tikusi ierakstīta studijā, bet tās "dzīvā" versija iekļauta grupas "Nirvana" koncertalbumā "Live On Air 1987".

'On a Friday' / 'Radiohead'

Labi zināms ir fakts, ka grupas "Radiohead" nosaukums pirms debijas singla "Creep" (1992) izdošanas bija "On a Friday". Iemesls šādam nosaukumam bija pavisam vienkāršs – grupas dalībnieku kopīgie mēģinājumi bija piektdienās. 80. gadu beigās visi "Radiohead" dalībnieki mācījās vienā skolā un piektdienas bija tās dienas, kad viņiem bija atvēlēta telpa, kur pulcēties un muzicēt.

Jau paveroties nopietnākām iespējām un iespējai izdot pirmos oficiālos ierakstus, grupa nomainīja nosaukumu uz "Radiohead" par godu grupas "Talking Heads" 1986. gada dziesmai.

'Wicked Lester' / 'Kiss'

Pirms pasaule iepazina bagātīgi grimētos un pirotehniku mīlošos rokerus no grupas "Kiss", 70 gadu sākumā divi no viņiem – Džīns Simonss un Pols Stenlijs – spēlēja apvienībā "Wicked Lester". Kā intervijās iepriekš teicis Simonss, šī grupa pat attāli nav skanējusi kā "Kiss". 1971. gadā grupa ierakstīja debijas albumu, kas tā arī netika izdots, bet divi zināmākie tās dalībnieki 1973. gadā izveidoja grupu "Kiss".

'Tom & Jerry' / 'Simon & Garfunkel'

"

Pols Saimons un Arts Garfunkels bija divi Ņujorkas pusaudži, kas kopā sāka muzicēt 50. gados. Viņi spēlēja savu elku "Everly Brothers" dziesmas un 50. gadu otrajā pat ierakstīja dažas savas oriģināldziesmas kā duets "Tom & Jerry" – par godu jau kopš 40. gadiem populārajiem animācijas filmu varoņiem kaķim Tomam un pelēnam Džerijam.

Interesanti, ka sākotnējā ideja duetu nosaukt pašu tā dalībnieku uzvārdos tika noraidīta. Taču pēc tam, kad 1963. gadā duets parakstīja līgumu ar "Columbia Records", tad atgriezās pie nosaukuma "Simon & Garfunkel".

'Warsaw' / 'Joy Division'

Viena no lielākajām leģendām 20. gadsimta populārās mūzikas vēsturē ir kāds koncerts Mančestrā, 1976. gada 4. jūnijā. Toreiz aptuveni 20 līdz 30 cilvēkiem uzstājās jaunā panku grupa "Sex Pistols". Šī uzstāšanās uz skatītājiem atstāja tik lielu iespaidu, ka gandrīz katrs no tiem nodibināja savu grupu, kas vēlāk kļuva par savas paaudzes būtiskiem muzikāliem vēstītājiem. Skatītāju vidū bija arī divi puiši no Salfordas – šodien pazīstami kā Bernards Samners un Pīters Huks. Viņi uzreiz nākamajā dienā pēc koncerta nopirka ģitāras, bet nedaudz vēlāk nodibināja grupu "Warsaw". Nosaukums tika izvēlēts par godu Deivida Bovija dziesmai "Warsawa". Vēlāk nosaukums tika mainīts uz "Joy Division", kas savukārt ir atsauce uz romānu "House of Dolls" par ebreju sievietēm "prieka divīzijās", kas piespiedu kārtā tika turētas seksuālai izmantošanai nacistiskās Vācijas laikā.

'Smile' / 'Queen'

60. gadu otrajā pusē Londonā tika nodibināta grupa "Smile", kas gan aktīvi uzstājās, gan studijā ierakstīja vairākas dziesma. Grupai bija arī kāds uzticams fans – Faruks Bulsara, kurš ne tikai apmeklēja "Smile" koncertus, bet arī iedraudzējās ar tās dalībniekiem tiktāl, ka sāka dod dažādus padomus un mudināja eksperimentēt. Padomu došana rezultējās grupā "Queen", bet Faruku Bulsaru mēs pazīstam kā vienu no jaudīgākajiem roka vokālistiem 20. gadsimtā – Frediju Merkūriju.

'The Obelisk' / 'The Cure'

Roberts Smits bija vien 13 gadus vecs, kad 1973. gadā kopā ar skolasbiedriem nodibināja savu grupu "The Oblelisk". 1976. gadā šī pati kompānija izveidoja grupu "Malice", bet vēl vēlāk pārtapa par "Easy Cure", kas savukārt līdz ar debijas albuma "Three Imaginary Boys" izdošanu 1979. gadā "saīsinājās" uz "The Cure".

'Sweet Children' / 'Green Day'

1987. gadā Kalifornijas panku scēnā 15 gadus veco Billija Džo Ārmstronga un Maika Dērnta grupu pazina kā "Sweet Children". Ar šādu nosaukumu tika izdoti pat trīs minialbumi, taču, kad lietas kļuva nopietnas un vajadzēja iznākt grupas debijas albumam, vajadzēja padomāt pat citu nosaukumu. Galvenokārt tāpēc, ka grupa tika jaukta ar kādu citu Kalifornijas panku grupu – "Sweet Baby". Tā jaunie cilvēki izvēlējās nosaukumu "Green Day" – "zaļā diena" bija vārdu salikums, ko viņi izmantoja, lai aprakstītu dienu, kurā visu laiku smēķēta marihuāna.

'Mookie Blaylock' / 'Pearl Jam'

Pirms kļūt par vienu no 90. gadu rokmūzikas ietekmīgākajām balsīm, Sietlas grupas "Pearl Jam" nosaukums bija "Mookie Blaylock" – par godu NBA basketbolistam Mukijam Bleilokam. Basketbols bija kopīga kaislība grupas vokālistam Edijam Vederam un bundziniekam Džekam Aironsam. Tomēr šī spēlētāja vārda izvēle esot bijusi drīzāk nejaušība nekā īpaša fanošana. Jauizceptajai grupai 1990. gadā bija radusies iespēja iesildīt kolēģu "Alice in Chains" koncertu Sietlā un steidzami vajadzēja nosaukumu, tāpēc no basketbola kolekcijas kartīšu komplekta uz labi laimi izvilkta viena un tas bijis Mukijs.

Līdz ar līguma noslēgšanu ar "Epic Records" par debijas albuma izdošana grupa pieņēma nosaukumu "Pearl Jam", tomēr albuma nosaukums "Ten" bija veltījums Mukijam Bleilokam – 10 bija basketbolista numurs komandā "Atlanta Howks".

'The Pendletones' / 'Beach Boys'

Grupu "Beach Boys" pasaule jau pazīst teju 60 gadu. Tā, kā zināms, tapa Vilsonu ģimenes mājā – brāļu Vilsonu kopīgajā istabā, kad tie visi vēl bija pusaudžu vecumā. Sākotnējais grupas nosaukums bija "The Pendletones" – par godu "Pendleton Woolen Mills" ražotajiem krekliem, kas bija iecienīts Kalifornijas sērferu apģērba gabals.

Taču, nonākot līdz pirmā singla izdošanai, 1961. gadā nosaukums tika mainīts – uz daudz vasarīgāko un jauneklīgāko "The Beach Boys".

'Village Idiot' / 'Nickelback'

Grupas "Nickelback" pirmsākumi meklējami 90. gadu pirmajā pusē, kad brāļi Čads un Maiks Krīgeri kopā ar brālēnu Brendonu izveidoja grupu "Village Idiot". Grupa spēlēja "Metallica", "Led Zeppelin" un citu rokmūzikas grandu dziesmu kaverversijas. 1996. gadā brāļi no sava patēva aizņēmušies četrus tūkstošus dolāru, lai studijā varētu ierakstīt savas oriģināldziesmas. Ap to laiku arī radies nosaukums "Nickelback". Viss bijis pavisam vienkārši – grupas dalībnieks Maiks Krīgers strādājis "Starbucks" kafejnīcā un tur bieži nācies teikt – "lūk, jūsu atlikums - pieci centi" (Here's your nickel back). No šī "nickel back" arī cēlies grupas pašreizējais nosaukums.

'The Hype' / 'U2'

Pagājuši jau vairāk nekā 40 gadu, kopš 1976. gadā kāds Dublinas pusaudzis Lerijs Mullens Juniors ar sludinājuma palīdzību atrada dalībniekus – savus skolasbiedrus – savai jaunajai grupai. Vispirms tā tika nosaukta par "Feedback", bet nedaudz vēlāk pārsaukta par "The Hype". Tomēr Mullenu ģimenes draugs Dublinas mākslinieks un panku scēnas guru Stīvs Averils jaunajiem cilvēkiem ieteica grupas nosaukumu mainīt, jo tomēr "The Hype" esot pārāk banāls. Viņa piedāvājumā esot bijuši pat veseli seši dažādi piedāvājumi jaunam grupas nosaukumam, bet puiši izvēlējušies "U2" – interpretācijām visatvērtāko versiju, ar atsauci uz Aukstā kara laika ASV spiegu lidmašīnas modeli, gan vācu zemūdenes modeli.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!