Foto: Kirill Kuletski
Roberts Balanas ir jauns, talantīgs latviešu vijolnieks, kurš šobrīd Karaliskajā mūzikas akadēmijā (Royal Academy of Music) Lielbritānijā studē Mākslinieku diploma programmā. Pērn viņš šajā mācību iestādē ieguvis maģistra grādu. Viņa radošajā biogrāfijā jau ierakstīti tādi fakti kā debija 16 gadu vecumā Londonas Karaliskajā festivāla zālē (Royal Festival Hall), veiksmīgi starti dažādos vijolnieku konkursos un uzstāšanās uz prestižām skatuvēm visā pasaulē. Kā savā mājaslapā par sevi raksta pats Roberts, viņa muzikālo interešu loks ir plašs, tāpēc mūziķis pārkāpj žanru robežas un viņa popmūzikas un roka hitu aranžējumi jau sajūsminājuši daudzus klausītājus visā pasaulē. Panākumiem akadēmiskajā mūzikā līdzās liekams arī fakts, ka šā gada jūnijā jauno latviešu vijolnieku novērtēja popmūzikas melodiju meistars Eltons Džons, daloties ar Roberta Balanas interpretāciju par dziesmu "I'm Still Standing" savos sociālo tīklu kontos, kam ir miljoniem sekotāju visā pasaulē.

Ar Robertu Balanas lietotnē "Zoom" sazinājāmies īsi pirms Jāņu brīvdienām. Nedēļā, kad Latvijā, piesardzīgi pulcējoties, tika svinēta gada īsākā nakts un garākā diena, mūziķis plānoja attālināti vadīt meistarklases Zviedru nacionālajam jauniešu orķestrim. "Strādāšu ar viņiem pie aranžējuma izstrādes, runāšu par procesu, par dažādām interesantām tehnikām, kā atklāt sava instrumenta robežas. Vēlos viņus iedvesmot meklēt jaunu mūziku, kas ir ārpus tradicionālā repertuāra," vēl pirms plānotajām nodarbībām stāstīja vijolnieks.

Karaliskajā mūzikas akadēmijā Roberts Balanas ir viens no sešiem studentiem, kas izvēlēti Mākslinieku diploma programmai. Tajā ir arī viņa māsa – čelliste Margarita Balanas.

"Karaliskā akadēmija 2022. gadā svinēs 200 gadu jubileju, bet programma tika uzsākta 2018. gadā. Šīs programmas studentiem tiek piedāvāts ierakstīt savu albumu, veidot savu videoprojektu vai arī ko citu. Katram tas ir individuāli. Tieši man tika piedāvāts ierakstīt albumu un spēlēt koncertus ar akadēmijas simfonisko orķestri, kā arī piedalīties dažādos pasākumos. Ja ir jāuzstājas citās skolās un koncertzālēs, kas ir Karaliskās akadēmijas sadarbības partneres, tad vispirms tas tiek piedāvāts studentiem no šīs programmas. Tāpēc esmu ceļojis un uzstājies Japānā, Kanādā un citur," stāsta mūziķis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!