Foto: LETA

Latviešu diriģents Ainārs Rubiķis saņēmis Krievijas nacionālo teātra balvu "Zelta maska" kategorijā "Labākais diriģents", liecina informācija "Zelta maskas" mājaslapā.

"Delfi" par godalgu informē arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra redaktors Orests Silabriedis. Balva piešķirta kategorijā "Labākais diriģents" par Antonīna Dvoržāka operas "Nāra" iestudējumu Maskavas Lielajā teātrī.

Ievērojamā režisora Timofeja Kuļabina veidotais inscenējums Aināra Rubiķa muzikālajā interpretācijā pirmoreiz tika rādīts 2019. gada martā un pēc tam atkal 2020. gada septembrī.

Kā pēc pirmizrādes Krievijas vadošajā klasiskās un mūsdienu akadēmiskās mūzikas izdevumā "Mūzikas Apskats" ("Музыкальное обозрение") pauda tā ilggadējais galvenais redaktors Andrejs Ustinovs: "Ainārs Rubiķis ir pilnīgi fenomenāls jauno diriģentu paaudzes pārstāvis – viņam ir smalkas muzikālās dāvanas. Viņš māk pievērst uzmanību detaļām un tajā pašā laikā saglabāt viengabalainību. Ir diriģenti, kas virza mūziku rupja maluma kvalitātē un cer, ka orķestris pats nospēlēs, taču orķestris šādos gadījumos skaidri parāda detaļu nenostrādātību. Ar Aināru tā nav. Orķestranti labi jūt, ka Ainārs dzird visas detaļas, visus partitūras smalkumus, un visi šie "sīkumi" viņam izkārtoti racionāli, funkcionāli un vienlaikus pakārtoti lielajam kopumam. Ainārs jūt mūzikas plūdumu kopuma virzienā, turklāt viņš teicami pārvalda mūzikas dramatisko aspektu."

Šī ir otrā reize, kad latviešu diriģents saņem prestižo apbalvojumu. Iepriekš Rubiķis "Zelta masku" saņēmis par Novisibirskas operā iestudēto Leonarda Bernsteina "Mesu", kas tapa sadarbībā ar režisori Rēziju Kalniņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!