Foto: Publicitātes foto
Ar diviem koncertiem oktobra sākumā Ventspilī un Rīgā, kā arī dalību meistarklasēs Latvijā viesosies izcilais ungāru ērģelnieks un viens no pieprasītākajiem ērģeļu improvizatoriem visā pasaulē Lāslo Fašangs (Laszlo Fassang).

Kā "Delfi" informē koncertu rīkotāji, Fašangs muzicējis gandrīz visās lielajās koncertzālēs, tai skaitā Parīzes Dievmātes katedrālē, Elbas Filharmonijā, Saporo koncertzālē un daudzās prestižās zālēs Eiropā, Ziemeļamerikā, Tālajos austrumos, Japānā u.c. Viņš ieguvis Grand prix prestižajā Šartras improvizācijas konkursā, kā arī daudzas balvas, tai skaitā "Gramafon" (2014).

Kā norāda Rīgas Doma mūzikas direktors un ērģelnieks Aigars Reinis, tā ir reta iespēja Latvijas ērģeļu kultūrā sastapt tik izcilu mūziķi un reizē arī ļoti pieprasītu pedagogu. Lāslo Fašangs ir Parīzes konservatorijas un Ferenca Lista Budapeštas Mūzikas Akadēmijas pedagogs, pieprasīts meistarklašu vadītājs.

Šā gada Ungārijas dienu ietvaros, sadarbojoties Rīgas Domam, Ungārijas vēstniecībai un Ventspils mūzikas vidusskolai Latvijas klausītājiem un studentiem būs iespēja 4. oktobrī pulksten 13.30 apmeklēt meistarklases Ventspils koncertzālē "Latvija", kā arī noklausīties divas atšķirīgas programmas divos redzamākajos mūsdienu Latvijas ērģeļu centros – 4. oktobrī pulksten 19 Ventspils koncertzālē "Latvija" un 6. oktobrī pulksten 19 Rīgas Domā.

Koncertā Rīgas Domā izskanēs Ungārijas kultūras dienu iedvesmota programma, kurā varēs dzirdēt ungāru komponistu Ferenca Lista (Ferenz Liszt) un Zoltāna Kodāja (Zoltan, Kodaly) mūziku, kā arī Laslo Fašanga spēlētas improvizācijas par dažādām tēmām. Jāpiebilst, ka pirms diviem gadiem Rīgas Domam aizsākās sadarbība ar Ungārijas vēstniecību Latvijā, kad tika atklāta piemiņas plāksne Ferencam Listam un tam faktam, ka "Walcker" firmas ērģeļu atklāšanā 1884. gada janvārī tika pirmatskaņots Ferenca Lista speciāli šim notikumam sarakstīts korālis "Lai Dievu visi teic". Savukārt koncertā Ventspils koncertzālē "Latvija" izskanēs koncerts "Improvizācijas māksla", kurā, noslēdzot tai pašā dienā noritējušās meistarklases, mākslinieks visa koncerta laikā improvizēs par dažādām tēmām un dažādos stilos.

Meistarklases norisināsies 4. oktobrī no pulksten 13.30 līdz 15 un no pulksten 16 līdz 18 Ventspils koncertzālē "Latvija"" . Aktīvai dalībai meistarklasēs aicināti Venstpils mūzikas vidusskolas un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas studenti, demonstrējot vienu sagatavotu ērģeļu literatūras skaņdarbu un demonstrējuma otrā pusē pievēršoties improvizācijas iesākumam. Tā kā Latvijā nav izveidojusies plaša ērģeļu improvizācijas skola, tad šī būs reta iespēja kaut nedaudz ieskatīties improvizācijas mākslas aizkulisēs. Tāpat aicināti arī citi interesenti piedalīties meistarklasēs, atrodoties klausītāju rindās un ar iespēju meistarklašu noslēgumā saņemt sertifikātu par meistarklases apmeklējumu. Sīkāka imformācija par pieteikšanos meistarklasēm www.doms.lv un vmv.ventspils.lv.

Ieeja visos pasākumos ar derīgu Covid-19 sertifikātu (dzeltenais līmenis: vakcinēti, pārslimojuši vai testēti), uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ierašanās sejas maskās.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!