Foto: Jānis Deinats

Trešdien, 12. janvārī, 86. dzimšanas dienu svin tautā mīlētais komponists un pianists Raimonds Pauls. Jubilārs īpašo dienu jau tradicionāli pavadīs koncertā – šoreiz Dzintaru koncertzālē. Savukārt "Delfi" piedāvā atskatīties uz jubilāra radošo un sabiedrisko veikumu 86 fotogrāfijās.

Viens no visu laiku populārākajiem un talantīgākajiem latviešiem – Raimonds Ojārs Pauls – dzimis 1936. gada 12. janvārī Voldemāra un Almas Matildes Paulu ģimenē. Klavierspēli sācis mācīties jau četru gadu vecumā. Kā pats Maestro intervijās minējis, sākumā spēlējis nelabprāt, tomēr vēlāk bijis pateicīgs stingrajai disciplīnai, kas nav ļāvusi klavierspēli pamest.

1946. gadā Raimonds Pauls ticis uzņemts desmitgadīgajā mūzikas skolā pie Latvijas Valsts konservatorijas (LVK), bet 1953. gadā iestājies LVK klavieru nodaļas Hermaņa Brauna klasē, kuru absolvēja 1958. gadā.

Kā Nacionālajā enciklopēdijā norāda muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, nākamais komponists un daudzu tautā mīlētu melodiju autors jau kopš 14 gadu vecuma spēlējis klavieres dažādos deju ansambļos, pakāpeniski apguvis arī improvizācijas mākslu un džeza ābeci, kā arī sācis komponēt.

Jau studiju laikā, 1956. gadā kopā ar kontrabasistu Egilu Švarcu izveidojis pirmo estrādes kolektīvu – instrumentālo sekstetu. Tā paša gada pavasarī ierakstīta Raimonda Paula pirmā dziesma "Nenosūtītā vēstule". Tās vārdu autore ir Daina Avotiņa, bet ierakstā dzirdama Valentīna Butāne.

Foto: Publicitātes attēli

1957. gadā Raimonds Pauls kļuva par Rīgas estrādes orķestra (REO) mūziķi, aktīvi koncertēja, uzstājās koncertos Gruzijā, Armēnijā, Ukrainā. REO repertuārā bija Paula 50. gadu dziesmas "Lai tik līst", "Mēs tikāmies martā" un citas.

Īsts triumfs bija Raimonda Paula dziesma "Mežrozīte" ar Alfrēda Krūkļa vārdiem. 1968. gadā tā pārliecinoši uzvarēja Latvijas Radio raidījuma "Mikrofons" dziesmu aptaujā. Kopumā šajā aptaujā, kas uzskatāma par nozīmīgāko klausītāju atzinības apliecinājumu Padomju Latvijā un arī pirmajos neatkarības gados, par gada populārākajām kronētas 11 Raimonda Paula dziesmas.

Pirmā estrādes dziesmu plate "Tev mana labā" ar Raimonda Paula mūziku iznāca 1969. gadā. Kopš tā laika, ieskaitot mazās skaņuplates, karaoke ierakstus un izlases, kopumā izdoti vairāk nekā 150 dažādi ieraksti ar Paula mūziku.

Raimonds Pauls komponējis mūziķu arī vairāk nekā 40 filmām. Slavenākās – "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", "Vella kalpi", "Mans draugs – nenopietns cilvēks", "Dāvana vientuļai sievietei", "Ilgais ceļš kāpās". Jaunākā no tām – simtgades filma "Homo Novus". Tāpat veidojis mūziku vairākiem desmitiem teātra izrāžu un mūziklu.

Foto: Publicitātes foto

No 1992. līdz 2006. gadam notika 15 Raimonda Paula rīkotie Līgo vakara sarīkojumi, dažādās Latvijas vietās pulcējot tūkstošiem klausītāju.

Raimonds Pauls bijis LPSR Augstākās padomes deputāts, vairāku Saeimas sasaukumu deputāts, Latvijas Republikas kultūras ministrs, Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa padomnieks kultūras jautājumos. 1999. gadā Raimonds Pauls kandidēja uz Latvijas prezidenta amatu.

Raimondam Paulam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, kā arī citi pagodinoši apbalvojumi. 2016. gadā īpaši Maestro tika pasniegts Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas "Dimanta mikrofons" par mūža ieguldījumu. Tāpat viņš saņēmis vairākas Lielās mūzikas balvas – jaunākā no tām par izcilu veikumu visa 2020. gada garumā.

Arī pandēmijas laikā komponists turpina uzstāties un radoši strādāt. Jubileju Raimonds Pauls svinēs koncertā Dzintaros kopā ar mūziķiem un solistiem, ar kuriem gadu gaitā izveidojusies īpaša draudzība un muzikāla saskaņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!