Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālajā operā šī gada 7. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē Latvijas Nacionālās operas orķestra čellu grupas koncertmeistare Inga Ozola, pianists Rihards Plešanovs un arfiste Ieva Šablovska.

Raksts publicēts sadarbībā ar Lielo mūzikas balvu.

Čelliste Inga Ozola

Foto: Jānis Keris

Latvijas Nacionālās operas orķestra čellu grupas koncertmeistare Inag Ozola ir arī kaislīga kamermūziķe. Līdztekus dienišķajām operas un baleta izrādēm, kurās allaž padodas atklāt jaunas skaņkrāsas, čelliste regulāri saspēlējas ar flautisti Ditu Krenbergu un klavesīnisti Ainu Kalnciemu, veido programmas kopā ar spilgtiem vokālās mākslas pārstāvjiem, spēlē kopā ar pianistu Juri Žvikovu un Svetlanu Okuņu izveidotajā trio "Opera" un ar savu izteiksmīgo solo no orķestra rindām pamanās sajūsmināt arī kritiķus, tostarp muzicējot Belvederas un "Operalia" jauno vokālistu konkursos. Savulaik "Rīgas kamermūziķos" rūdījumu guvusī māksliniece kā koncertmeistare sadarbojusies arīdzan ar vairākiem Lietuvas un Igaunijas orķestriem, koncertējusi ne vien Baltijas valstīs, bet arī tālajā Kanādā, Taivānā un Honkongā.

Pianists Rihards Plešanovs

Foto: Publicitātes foto

Pianists Rihards Plešanovs ar lielu degsmi apgūst jaunas mākslinieciskas teritorijas un nevairās iedziļināties arī jau pārbaudītu vērtību dzīlēs. Ar savu oriģinālo skatījumu un fantastisko saspēles izjūtu radošajās ekspedīcijās un muzikālajos svētceļojumos viņš vilina doties arī domubiedrus, vienlaikus esot arī lielisks atbalsts kolēģu rosinātu māksliniecisko ieceru īstenošanā. Klavieru kvarteta "Quadra" un daudzstilu ansambļa "Arcandela" mūziķis regulāri sadarbojas arīdzan ar Latvijas Radio kori, "Kremerata Baltica" un LNSO mūziķiem. Kopā ar "Sinfonietta Rīga" solistiem mākslas galerijā "Zuzeum" Plešanovs pērn spoži atskaņoja Šostakoviča Klavieru kvintetu, un ne mazāk iespaidīgs bija arī pianista radošais dialogs ar saksofonistu Kārli Auziņu jaunās mūzikas festivāla "Arēna" atklāšanas vakarā.

Arfiste Ieva Šablovska

Foto: Jānis Porietis

Ieva Šablovska ir ne vien arfiste, bet arī koklētāja, viena no spilgtākajām savas jomas pārstāvēm, iejūtīga mūziķe ar stingru tvērienu, lieliska saspēles partnere, kura spēj mirdzēt arī solistes ampluā. LNSO arfu grupas koncertmeistares lomā Ieva darbojas jau kopš 2015. gada vasaras, cauri laikiem esot arī gaidīta viešņa citu muzikālo spēku sastāvos – dažādās programmās viņa sadarbojusies ar visiem Latvijas vadošajiem orķestriem, arī Latvijas Radio bigbendu un VAK "Latvija", Latvijas Radio kori un tādiem kolektīviem kā "Kamēr…", "Sola" un "Balsis". Un nevar nepieminēt arī mūziķes vadīto kokļu ansambli "Raksti" un līdzdibinātos kamersastāvus, tostarp "Trio SILK" un "Trio Angelicus", kā arī duetu ar dzīvesbiedru, saksofonistu Ainaru Šablovski.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 7. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Līdz šī gada 5. marta pulksten 23.59 portālā "Delfi" norisinās ikgadējais publikas balsojums, kurā ikviens var izvēlēties savu favorītu no Lielās mūzikas balvas nominantiem.

Atgādinām, ka šogad balvai septiņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems dziedātājas Aina Bajāre un Lilija Greidāne.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!