Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Saistībā ar ekspremjera Krišjāņa Kariņa (JV) tā dēvēto specreisu skandālu sāktas disciplinārlietas pret vairākiem Valsts kancelejas (VK) darbiniekiem, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa sacīja, ka disciplinārlieta ierosināta pret vairākiem VK darbiniekiem, ne tikai pret kancelejas vadītāju Jāni Citskovski.

Premjere gan nekonkretizēja šo darbinieku skaitu un nenosauca viņu vārdus, sakot, ka izmeklēšanu rosinājusi pati VK, nevis viņa kā Ministru prezidente.

Jau ziņots, ka Siliņa iepriekš izdeva rīkojumu ierosināt disciplinārlietu pret Citskovski. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz dienesta pārbaudes komisijas 2024. gada 7. maija starpziņojumā konstatētajiem apstākļiem un tiesību normu pārkāpumiem.

Starpziņojumā secināts, ka Citskovskis, iespējams, nekvalitatīvi pildot likumu normas, ir izdarījis disciplinārpārkāpumu, proti, amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nolaidīgu un nekvalitatīvu pienākumu pildīšanu, tostarp neatbilstoši rīkojoties ar finanšu līdzekļiem, kā rezultātā valstij nodarīts būtisks mantisks zaudējums vai radīts valsts interesēm būtisks kaitējums.

Līdz ar Siliņas rīkojumu ir izveidota disciplinārlietas izmeklēšanas komisija.

Iepriekš Siliņa jau bija ierosinājusi ierosināja dienesta pārbaudi pret Citskovski un viņš uz dienesta pārbaudes laiku tika atstādināts no amata.

Tāpat rakstīts, ka laika posmā no 2021. gada līdz 2023. gadam toreizējā premjera Kariņa speciālo avioreisu nodrošināšanai nelikumīgi izlietoti vismaz 222 000 eiro no valsts budžeta, bet neekonomiski – vismaz 324 000 eiro no Eiropas Savienības (ES) budžeta, secinājusi Valsts kontrole.

Revīzijas laikā iegūtā informācija liecina, ka lēmumu pieņemšanā un īstenošanā par speciālo lidojumu izmantošanu Ministru prezidenta un delegācijas ārvalstu komandējumos faktiski bija iesaistīts gan Ministru prezidents, gan viņa tiešā pakļautībā esošais Ministru prezidenta birojs un Valsts kanceleja.

Valsts kontroles ieskatā, ir vērtējama visu iesaistīto personu atbildība par pieņemtajiem lēmumiem izmantot speciālos lidojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!