Foto: Publicitātes foto

Jau pavisam drīz – 7. novembrī – koncertzālē "Palladium" uzstāsies Vils Batlers ar savu projektu "Sister Squares". Mūzikas gardēžiem Batlera vārds asociējas ar leģendāro indīroka grupu "Arcade Fire", kuru dibināja Vila brālis Vins. Vils grupu atstāja 2022. gadā, lai nodotos savai solo karjerai. Palūkosim, kāpēc 7. novembra vakarā būtu vērts doties Marijas ielu 21, Rīgā.

"Arcade Fire" fani nebūs vīlušies


Šogad iznākušais Batlera un "Sister Squares" albums neliks vilties nevienam "Arcade Fire" fanam. Tajā var sadzirdēt grupas pēdējo gadu stilistiku, piemēram, dziesma "Stop Talking" izklausās tā, it kā būtu paņemta no "Arcade Fire" 2013. gada albuma "Reflektor". Albums kopumā ir krietni hipnotiskāks un sapņaināks, ja salīdzinām ar "Arcade Fire" diskogrāfiju, taču tajā savijas elektroniskie bīti, kurus papildina Vila Batlera vokālās partijas, kas dažu labu klausītāju var aiztransportēt uz 2018. gadu, kad "Arcade Fire" dimdēja Mežaparkā.

Iespēja atklāt jaunu grupu


Lai arī rakstā vairākkārt šis tiek dēvēts par solo koncertu, jo Batlera balss valda pāri visam albumam, tā gluži tomēr nav. Proti, "Sister Squares" ir projekts, kuru pats Batlers dēvē grupu, kas sastāv no mūziķiem, ar kuriem Vils dažādos projektos ir spēlējis kopā jau kopš 2015. gada. Tas ir labi jūtams tādās dziesmās kā "Me & My Friends", kas galīgi neizklausās pēc ierastā "Arcade Fire", bet gan pietuvinās indīpopam.

Žanru dažādība


Viena lieta, kuru nekādi nevarētu šim projektam pārmest, ir garlaicība. Gandrīz katra dziesma šķiet, ka veltījums citam žanram. Melomāni šeit sadzirdēs atsauces uz visu, sākot no jau pieminētā "Arcade Fire", bet tālāk albumā varam dzirdēt mājienus, kas atsaucas uz "The Cure", Tomu Veitsu, "Bright Eyes" un atsevišķās dziesmās pat var dzirdēt elementus no vēlāko gadu "Sonic Youth", kā arī Bjorkas. Proti, koncertam ir potenciāls iepriecināt dažādu indī mūzikas apakšžanru cienītājus.

Indīmuzika turpina dzīvot


Varētu šķist, ka indīmūzika bija zibsnis meinstrīma debesīs, kas uzplaiksnīja un nu aiz sevis atstājis vien degošu tūju meža malā, bet tā gluži nav. Indīmūzikas scēna joprojām ir aktīva un turpina evolucionēt. Tieši šī iemesla dēļ ir vērts apmeklēt Batlera koncertu, jo, lai arī viņš jau ir pieskaitāms žanra "dinozauriem", viņš tomēr joprojām spēj radīt jaunas skaņu gleznas, kas hipnotizējoši ievelk skatītāju savās važās un nelaiž vaļā. Indīmūzikas šarms 2023. gadā ir tāds, ka tā sevī ir uzsūkusi pēdējos 20 gadus, kuru laikā žanrs evolucionējis no bēdīgiem vīriešiem un nolemtām sievietēm, līdz tikpat bēdīgiem abu dzimumu pārstāvjiem, bet nu ar "Roland" sintezatoriem.

Iespēja izdejoties


Vai vēl kas vairāk jāsaka? 7. novembris ir otrdiena. Labākā diena, lai uzdejotu! Un Vila Batlera + "Sister Squares" koncertā tādu iespēju būs daudz. Citējot "Arctic Monkeys" – uzvelciet savas dejojamās kurpes!

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!