Foto: Publicitātes foto
Dzintaru koncertzālē no 9. decembra līdz 7. janvārim notiks ikgadējais "Ziemassvētku festivāls", piedāvājot krāšņu un daudzveidīgu mūzikas programmu visām gaumēm.

Kā "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji, desmit koncertos uzstāsies tādi mūziķi kā dziedātāji Daumants Kalniņš un Gunta Gelgote, pianists Andrejs Osokins, Raimonds Pauls, saksofonists Aigars Raumanis, ģitāristi Kaspars Zemītis un Remī Bušē, ērģelnieki Aigars un Ilze Reiņi, grupa ''Framest'', Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica" solisti, Latvijas Radio koris, Latvijas Radio bigbends un citi mākslinieki.

Festivālu 9. decembrī pulksten 18 atklās grupa "Framest" ar koncertu ''Baltie Ziemassvētki''. Ziemassvētku gaidīšanas laiks "Framest" dalībniekiem vienmēr ir bijis ļoti nozīmīgs – grupa allaž rada īpaši skaistas Ziemassvētku programmas, katru reizi klausītājiem sniedzot svētku brīnuma sajūtu. Koncertā skanēs gan klasiskās Ziemassvētku melodijas, gan arī latviešu komponistu mūziku, un arī kāds pirmatskaņojums.

Foto: Publicitātes foto

10. decembrī pulksten 17 koncertā ''Klusa nakts, svēta nakts'' uzstāsies trīs labi zināmas latviešu mūziķes – dziedātāja Gunta Gelgote, flautiste Ieva Pudāne un ērģelniece Ilze Reine. Programmas centrā ir trīsvienība ''Dvēsele, Daba, Dievs'', pievēršoties klusuma, lūgšanas un cerības tematikai. Koncertā skanēs Baltijas komponistu skaņdarbi no romantisma un mūsdienām, kurus vieno melodisms un gaišas noskaņas.

Ziemassvētku festivāla ietvaros gaidāma arī pianista Andreja Osokina soloprogramma, kas veltīta Ferenca Lista daiļrade un tiks atskaņota divos koncertos – 17. decembrī pulksten 17 un 19. decembrī pulksten 19.

20. decembrī pulksten 19 ''Raimonda Paula Ziemassvētku koncertā'' uz skatuves kāps Maestro Raimonds Pauls, dziedātājs Daumants Kalniņš, Latvijas Radio Bigbends un Rīgas Doma zēnu koris, diriģents Mārtiņš Klišāns.

Foto: Publicitātes foto

22. decembrī pulksten 19 koncertā ''Johana Sebastiāna Baha Ziemassvētki'' uzstāsies izcils mūziķu duets – spožais jaunās paaudzes saksofonists Aigars Raumanis un Rīgas Doma katedrāles ērģelnieks Aigars Reinis. Abi mākslinieki ir Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāti.

Šī programma veidota kā muzikāla saruna starp baroka ģēniju Johanu Sebastiānu Bahu un mūsdienu amerikāņu kulta komponistu, minimālisma pārstāvi Filipu Glāsu, majestātiskam pārlaicīgumam sastopoties ar laika plūduma bezgalību.

Līdzās Baha ērģeļprelūdijām un meditatīvajam Glāsa skaņdarbam ērģelēm ''Mad Rush'' skanēs Glāsa melodijas saksofonam solo no izrādes ''Mīlas ieslodzītais''. Mūziķi īpaši šai programmai izveidojuši arī pārlikumus no Baha Obojas koncerta, kā arī Glāsa Vijolsonātes un Vijolkoncerta, šiem fragmentiem ieskanoties jaunās tembrālās krāsās.

Foto: Publicitātes foto

26. decembrī pulksten 15 gaidāms koncerts ģimenēm un bērniem ''Šokolādes pasaka''.

Kurš bērns mūsdienās gan nav ēdis šokolādi? Bet senos laikos bijis citādi. "Šokolādes pasakas" galvenā varone - meitenīte Hanna šokolādes brīnišķo garšu un smaržu izjūt tikai sapnī. Bet kādi notikumi risinājušies senos laikos Austrijas galvaspilsētā Vīnē, varēs uzzināt, noklausoties koncertuzvedumu ''Šokolādes pasaka''.

Uzvedumā darbosies Cukuriņš – pianists Ventis Zilberts, Zaherkūku meistars – dziedātājs Nauris Indzeris, Šokolādes feja – flautiste Dita Krenberga, Vaniļa – dziedātāja Jolanta Strikaite Lapiņa. Bet meitenīte Hanna, Marmelādes, Zefīri un konfektītes ''Jūras akmentiņi'' būs Rīgas Baleta skolas audzēkņi. Stāstniece Karina Bērziņa. Stāstu caurvīs romantisma laikmeta komponistu Žila Masnē, Franča Šūberta, Ferenca Lista, Franca Lehāra, Johana Štrausa mūzika.

30. decembrī pulksten 18 Vecgada koncertā uzstāsies publikas iemīļotais ģitārists Kaspars Zemītis ar savu ģimeni. Klausītājiem būs iespēja piedzīvot svētku vienotības sajūtu, kad vairākas paaudzes un cilvēki ar dažādām interesēm un mūzikas gaumēm satikušies kopīgā muzicēšanā. Skanēs gan klasiski, labi zināmi skaņdarbi, gan oriģinālas un alternatīvas muzikālās idejas.

Foto: Publicitātes foto

31. decembrī pulksten 17 Jaungada koncertā līdzās orķestra "Kremerata Baltica" solistiem un Gidonam Krēmeram klausītājus priecēs kanādiešu ģitārists Remī Bušē.

"Remī Bušē ir uguns, kaisle, degsme un dzeja, un viņam tās ir ļoti daudz. Kad ģitāra tiek spēlēta šādi, tai ir cerība...," tā raksta britu izdevums "Collin Cooper International Guitar Magazine". Pasaulē pazīstams kā viens no vadošajiem ģitāras virtuoziem, Remī Bušē pārsteidz gan ar savu neatkārtojamo meistarību, gan žilbinošajām inovācijām instrumenta spēlē. Bušē ir izveidojis savu ģitāras tehnikas metodi un viņš regulāri sadarbojas ar mūsdienu komponistiem, radot repertuāru ar jauniem instrumenta spēles paņēmieniem.

Ziemassvētku festivāla noslēgumā 7. janvārī pulksten 17 Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos programmu "Pareizticīgo lūgšanas un gruzīnu daudzbalsīgie dziedājumi" šoreiz pievēršoties gruzīnu garīgajai mūzikai.

Foto: Jānis Deinats

Koncertā skanēs gruzīnu garīgies dziedājumi, Bizantijas Ziemassvētku dziedājumi un senās gruzīnu himnas Andreja Selicka sakārtojumā. Skanēs arī lappuses no gruzīnu akadēmiskās mūzikas pamatlicēja Zaharija Paliašvili ''Jāņa Zeltamutes liturģijas''. Aranžējot Kahetijas reģiona senos tradicionālos dziedājumus daudzbalsīgam korim, Paliašvili vēlējās, lai ar to gruzīnu mūzika sasniegtu klausītājus ne tikai Gruzijā, bet arī citās slāvu zemēs. Kopš publicēšanas 1911. gadā Jāņa Zeltamutes liturģija ilgus gadus bija aizmirstībā, bet pēdējās desmitgadēs šis opuss piedzīvojis atdzimšanu, koriem pasaulē novērtējot Paliašvili mūzikas dziļumu un neatkārtojamo kolorītu.

"Ziemassvētku festivāla" laikā mākslinieces Annas Heinrihsones ekspozīcija "Ansis Cīrulis. Ģēnijs. Latvietis", kas veltīta izcilajam latviešu māksliniekam, apskatāma Dzintaru koncertzāles Cīruļa galerijā. Tā pieejama apmeklētājiem pirms koncertu sākuma un starpbrīžos.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!