Foto: Reinis Hofmanis

22. martā plkst. 15.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5. stāva ātrijā notiks ievērojamā Eiropas tipogrāfa Kristofa Plantēna rekonstruētās iespiedpreses atklāšana, portālu "Delfi" informē LNB pārstāvji.

16. gadsimta tipogrāfa Kristofa Plantēna iespiedpreses kopijas projekts īstenots sadarbībā ar Rīgas Valsts tehnikumu. Iespiedprese ir rūpīgi veidota, balstoties Plantēna–Moretusa muzeja (Beļģijā) rasējumos, un mūsdienu cilvēkam tā ļauj iztēloties un pieredzēt, kāds ir bijis grāmatas ražošanas process senāk, kad no atsevišķiem metāla burtstabiņiem veidotu teksta salikumu spoguļrakstā izkārtoja uz iespiedformas, uzklāja tinti un visbeidzot, velkot sviru, tekstu nospieda uz papīra.

Iespiedpreses atklāšanā piedalīsies Rīgas Valsts tehnikuma direktore Dagnija Vanaga, LNB Speciālo krājumu departamenta direktore Dagnija Baltiņa, ieskatu tehnoloģijas īpatnībās piedāvās poligrāfijas vēstures pētnieks Artis Ērglis.

Foto: Reinis Hofmanis

Katram pasākuma apmeklētājam muzejpedagoga pavadībā būs iespēja praktiski izmēģināt iespiedpresi.

Gida pavadībā būs iespējams arī apskatīt LNB izstādi "Teksts mūs neinteresē", kurā izcelta grāmatas dizaina un cilvēka un tehnoloģijas mijiedarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!