18. gadsimta 60. un 70. gadu mijā Dānijā notika revolūcija, kura gan nesatricināja monarhijas pamatus, proti: galma ārsts, vācietis Johans Frīdrihs Štrūenze divus gadus turēja savās rokās absolūto varu, izdodams 632 dekrētus, veikdams neskaitāmas reformas karaļa Kristiana VII vārdā, jo Kristians pats bija garīgi slims un viņa vietā Dānijā līdz tam laikam faktiski bija valdījusi aristokrātu grupa.
Štrūenze bija spožs intelektuālis, apgaismības filosofu Didro un Voltēra sekotājs, taču viņam trūka politiķim nepieciešamās viltības un izmanības, bet, pats traģiskākais, – trūka talanta saskatīt galmā īstos ienaidniekus. Un, kad Štrūenze iemīlējās jauniņajā karalienē, Anglijas karaļa Džordža III jaunākajā māsā, viņa liktenis bija apzīmogots. Sazvērnieku kliķe puritāniskā birokrāta Guldberga vadībā panāca, ka 1772. gadā Štrūenze tika publiski sodīts ar nāvi. Karaliene pēc laulības šķiršanas tika izsūtīta trimdā, un Guldbergs kļuva par Kristiana privātsekretāru un Dānijas premjerministru.

Balstoties uz šo Dānijas vēstures posmu, Enkvists ir radījis ironiski romantisku traģēdiju ārkārtīgi augstā līmenī; katra lappuse modina lasītājā gan šausmas, gan līdzcietību pret romāna varoņiem. Autors sāk stāstījumu 10 gadu pēc Štrūenzes krišanas, pēc tam atgriežas “Štrūenzes laikos”. Līdzpārdzīvojumu rada spilgtums, ar kādu raksturoti četri galvenie varoņi: Kristians, Guldbergs, Štrūenze un karaliene Karolīne Matilde.

“Galma ārsta apmeklējums” ir starptautiska sensācija, tulkots aptuveni 20 valodās. Tas ir romāns par absolūto varu un reizē aizraujošs mīlas stāsts. P.E. Enkvists spoži un talantīgi atklāj saiknes, kas vienmēr pastāvēs starp politikas teoriju un praksi, varu, seksu, mīlestību un gara dzīvi.

No zviedru valodas grāmatu tulkojusi Solveiga Elsberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!