Foto: AFP/Scanpix
Prestižo literatūras apbalvojumu - Gonkūra prēmiju (Prix Goncourt) 2012. gadā saņēmis franču rakstnieks Žeroms Ferrari (Jerome Ferrari) par savu romānu ”Le Sermon sur la chute de Rome” (The Sermon on the Fall of Rome), raksta ārvalstu prese.

Žeroms Ferrari dzimis 1968. gadā, šobrīd ir pasniedzējs Franču licejā Abu Dabi. Apvienotajos Arābu emirātos. Viņa konkurenti uz nozīmīgo balvu bija Žoels Dikers, Patriks Devils un Linda Lê.

Gonkūra prēmija ir viena no senākajām un tradīcijām bagātākajām literatūras prēmijām. Tā labākajam romānam franču valodā tiek pasniegta kopš 1903. gada. Balva nosaukta franču literatūras klasiķu brāļu Gonkūru vārdā. Jaunākais no brāļiem Edmons, testamentā savu mantojumu novēlēja Literatūras akadēmijai, kas tika nosaukta Gonkūru vārdā un tika iedibināta tradīcija pasniegt ikgadējo prēmiju labākajam Francijas autoram.

Balvas saņēmēju izvēlas 10 cilvēku liela žūrija īpašās vakariņās Parīzes restorānā "Drouant". Katrs žūrijas pārstāvis var balsot vienu reizi par viņaprāt labāko aizvadītā gada romānu franču valodā, bet žūrijas priekšsēdētājam ir tiesības balsot divas reizes.

Gonkurā prēmija naudas izteiksmē ir simboliska – 10 eiro, bet par nesalīdzināmi vērtīgākām tiek uzskatītas iespējas, ko autoram paver šīs balvas saņemšana. Tā ir ne tikai ievērojama publicitāte un slava, bet arī garants iespaidīgam viņa darbu tirāžas pieaugumam. Gonkūra prēmiju rakstnieks var saņemt tikai reizi mūžā.

Gonkūra prēmiju savulaik saņēmuši Marsels Prusts (1919. gadā) Simona de Bovuāra (1954. gadā) un daudzi citi. Pērn balva tika piešķirta Aleksim Žennī (Alexis Jenni) par darbu "L'Art français de la guerre".

Tradicionāli vienlaikus ar Gonkūra prēmijas ceremoniju, Francijā notiek vēl viena ceremonijā - Renodo prēmijas (Prix Renaudot) pasniegšanas, kas gan papildina, gan parodē Gonkūra ceremoniju. Šo balvu, kas tiek pasniegta kopš 1926. gada, šogad saņēma ruandiešu izcelsmes rakstniece Sholastika Mukasonga par romānu ”Notre-Dame du Nil”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!