Foto: RIA Novosti/Scanpix

Čīles tiesa devusi atļauju ekshumēt dzejnieka, Nobela prēmijas laureāta Pablo Nerudas mirstīgās atliekas, lai noskaidrotu patieso viņa nāves iemeslu, raksta ārvalstu prese.

Dzejnieks nomira 69 gadu vecumā, 1973. gadā, īsi pēc tam, kad sociālistu prezidenta Salvadora Aljendes vietā stājās ģenerālis Augusto Pinočets.
Pablo Neruda bija komunists, labs prezidenta Aljendes draugs. Viņš atklāti kritizēja Pinočetu un viņa militāro režīmu, uzskatot to par dzimtenes nodevību.

Lai gan dzejnieka ģimene kā oficiālo nāves iemeslu min prostatas vēzi, neoficiāla informācija vēsta, ka pazīstamais dzejnieks ticis noindēts. 2011.gadā ar savu versiju nāca klajā bijušais Nerudas šoferis, apgalvojot, ka dzejniekam slimnīcā Pinočeta aģenti injicējuši nāvējošu indi.

Tāpēc 8. aprīlī Čīlē ieradīsies starptautiskie eksperti, lai noteiktu patiesos Nerudas nāves iemeslus.

Pablo Neruda ir apglabāts līdzās savai sievai Matildei, dzimtajā Isla Negrā, 120 kilometrus no galvaspilsētas Santjago.

Militārais apvērsums Čīlē notika 1973. gada 11. septembrī. Tika gāzts demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Aljende un viņa vietā stājās Pinočets.

Pēc tuvinieku pierasījuma 2011. gadā tika ekshumētas arī Aljendes mirstīgās atliekas un eksperti apstiprināja, ka apvērsuma laikā bijušais prezidents izdarījis pašnāvību, nevis viņu nogalināja Pinočeta kareivji.
Pablo Neruda Nobela prēmiju literatūrā saņēma 1971. gadā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!