Foto: Publicitātes foto
Amerikas Savienoto Valstu Kongresa bibliotēkā Vašingtonā 5. aprīlī notika latviešu rakstnieku darbu lasījumi, kuros piedalījās rakstniece Nora Ikstena, dzejniece Liāna Langa, dzejnieks un tulkotājs Juris Kronbergs, kā arī tulkotāja un dzejniece Margita Gailīte.

Kā klātesošajiem pasākuma atklāšanā uzsvēra Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns – latviešu literātu lasījumi ASV parāda Latvijas piederību Eiropas kultūras telpai.

Savā uzrunā pasākuma dalībniekiem vēstnieks akcentēja, ka šī ir pirmā reize, kad Kongresa bibliotēkā notiek Latvijas mūsdienu prozai un dzejai veltīts pasākums. "Attiecības starp valstīm un tautām ir daudzslāņainas, diplomātiskā prakse pamatā fokusējas uz ikdienas prioritātēm, uz tūlīt risināmiem jautājumiem. bet, tā būtu kļūda, starpvalstu attiecības redzēt vienīgi kā ģeopolitisku un ekonomisku interešu īstenošanas rezultātu, šīs intereses ir mainīgas. Savukārt kultūra un māksla ir paliekošas vērtības. Latviešu dzejas un prozas lasījumi Kongresa bibliotēkā parāda Latvijas līdz šim ASV mazāk pazīstamo pusi, parāda tās piederību Eiropas kultūras un vērtību," sacīja Razāns.

Atklāšanā klāt bija arī ASV Kongresa bibliotēkas Eiropas nodaļas vadītājs Grants Hariss (Grant Harris), kurš klātesošajiem teica, ka ir pagodināts Eiropas lasīšanas zālē uzņemt Latvijas rakstniekus, un cer, ka veiksmīgo sadarbību varēs turpināt arī nākotnē.

Latviešu rakstnieku literārie lasījumi notika "Latviešu literatūra attīstībā" (Latvian literature on the verge) programmas ietvaros. Šie bija pirmie latviešu rakstnieku literārie lasījumi ASV Kongresa bibliotēkā.

Lasījumus vadīja Pensilvānijas Valsts Universitātes pasniedzējs, amerikāņu dzejnieks Endrjū Zingers (Andrew Singer).

Foto: Publicitātes foto

ASV Kongresa bibliotēkas Eiropas lasītavas krājumos pieejami vairāk nekā 33 000 drukāti izdevumi par Latviju, kā arī Latvijā tapušie izdevumi. Tie ir dažādās valodās par visdažādākajām tēmām, tostarp specifiskas kolekcijas par folkloru, likumdošanu, arī kartes, filmas, mūzikas ieraksti un fotogrāfijas, kas krājumu padara par vienu no lielākajiem ārpus Latvijas teritorijas.

Ik gadu ASV Kongresa bibliotēka saņem ap 400 jaunu izdevumu par vai no Latvijas. Arī Kronbergs, Langa un Ikstena ar ASV Kongresa bibliotēkas Eiropas lasīšanas nodaļas atbalstu veica savu literāro lasījumu individuālos audioierakstus, kas turpmāk papildinās ASV Kongresa bibliotēkas krājumu un būs pieejami bibliotēkas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!