Foto: DELFI
Ar labāko pagājušā gada Latvijas prozas, dzejas, bērnu literatūras, tulkojumu un debitantu sveikšanu Spīķeru koncertzālē noslēgusies Latvijas Literatūras gada balvas ceremonija. Par labāko pērn izdoto dzejas krājumu atzīts Kārļa Vērdiņa darbs "Pieaugušie", savukārt kategorijā "Proza" uzvarējis Māra Bērziņa vēsturiskais romāns "Svina garša".

Ceremonijā tika sveikts speciālbalvas ieguvējs dzejnieks un atdzejotājs Uldis Bērziņš par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanu no senislandiešu valodas atdzejojot "Eddas dziesmas", kā arī godināts mūža balvas ieguvējs – dzejnieks Jānis Rokpelnis par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, radot augstvērtīgus literāros darbus dzejā, prozā un atdzejā.

Kategorijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums" triumfēja Dena Dimiņa veiktais Džonatana Litela romāna "Labvēlīgās" tulkojums no franču valodas, ko izdevis apgāds "Jānis Roze".

Kategorijā "Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem" par balsojuma līderi kļuva Luīzes Pastores darbs "Svešinieka atnākšana" – trešais darbs detektīvstāstu sērijā bērniem "Mākslas detektīvi", ko klajā laidis apgāds "Neputns".

Kategorijā "Spilgtākā debija" par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Elīnas Bākules –Veiras dzejas krājums "Zilonis okeāns", kas izdots apgādā "Pētergailis".

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas "Mājo" veidotās "Laligabas" lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas.

Ziņu portāla "Delfi" balsojumā, par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Madaras Gruntmanes dzejas krājums "Narkozes", savukārt Noras Ikstenas romāns "Mātes piens" izpelnījās grāmatu tīkla "Jānis Roze" atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Pasākumā rakstniekus sveica LaLiGaBa lasošās klases no Rīgas Franču liceja un Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, kuras lasīšanai un darbu vērtēšanai mudināja skolotājas un literatūrzinātnieces Lita Silova un Iveta Ratinīka.

Šā gada pasākuma vadmotīvs "Melns uz balta" atklāja baltās lapas bezgalīgo ietilpību, pārradot uz tās vissmalkākās pasaules vibrācijas lasītājiem uztveramā veidā un ļaujot ielūkoties literatūras radīšanas noslēpumainajā telpā, kurā notiek dažādu matēriju pārkausēšana gaismā.

Balvas pasniegšanas ceremoniju veidoja rakstniece Inga Žolude, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs, video režisors Kristaps Kalns un Guntis Leimanis, kā arī gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. Pasākumu vadīja rakstniece, režisore un žurnāliste Kristīne Želve un rakstnieks Pauls Bankovskis, par muzikālajām intermēdijām rūpējās patīkamās mūzikas ansamblis "Brokastis četratā".

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!