Foto: Publicitātes foto

"Apgāds Zvaigzne ABC" laidis klajā kultūrvēsturnieces, latviešu apģērba vēstures pētnieces un mākslas zinātņu doktores Ievas Pīgoznes grāmatu "Latviešu apģērbs", kas ir bagātīgi ilustrēta latviešu apģērba vēsture.

"Latviešu apģērbs" ir unikāls izdevums, jo tajā pirmo reizi visu apģērba vēsturi ir rakstījis viens autors. Iepriekš vienīgais latviešu apģērbam veltītais darbs, kurā apskatīta visa apģērba vēsture no pirmsākumiem līdz 20. gadsimtam, ir Latvijas brīvvalsts laikā izdotā grāmata "Ievads latviešu tautas tērpu vēsturē" (1936), kas ir triju autoru kopdarbs.

Ievas Pīgoznes darbs "Latviešu apģērbs" atspoguļo visu latviešu apģērbu vēsturi aptuveni 1000 gadu ilgā laika posmā no tās pirmsākumiem līdz mūsdienām, kopā ar ziņām par tērpiem sniedzot ieskatu mūsu tautas vēsturē.

Patlaban Ieva Pīgozne ir pētniece LU Latvijas vēstures institūtā; pirms tam viņa ir strādājusi Latvijas institūtā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā un Latvijas Kultūras akadēmijā. Ieva Pīgozne aizrautīgi pēta apģērba un apavu vēsturi un to valkāšanas tradīcijas Latvijā, pati izgatavo un valkā dažādu laikmetu tērpus, kā arī dzied un dejo. Jau kopš bērnības viņai ir tuvi un zināmi latviešu tautastērpi.

Kādā intervijā Ieva ir teikusi šādus vārdus: "Man pašai senais apģērbs dod gandrīz vislielāko stabilitātes sajūtu, kāda vien var būt. Tajā ir saistība ar senčiem un arī apstiprinājums, ka tas, ko daru, ir pareizi."

Grāmatas atvēršanas svētki norisināsies 6. novembrī pulksten 18.00 Rīgā, Zvaigznes prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6 (ieeja no grāmatnīcas). Īpaši gaidīti būs viesi tautastērpos.

Pieejama arī e-grāmata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!