Foto: F64

30. jūnijā talantīgais, tautas mīlētais dzejnieks, publicists, politiķis, diplomāts, tulkotājs, sabiedriskais darbinieks, viens no Atmodas laika iedvesmotājiem un Latvijas Tautas frontes dibinātajiem Jānis Peters svin 80 gadu jubileju.

Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, sveicot Jāni Peteru jubilejā, aicina ielūkoties fotogrāfijās iemūžinātajos dzejnieka un sabiedriskā darbinieka dzīves un daudzpusīgās darbības mirkļos. Tāpat piedāvājam izlasi ar dzejnieka radošā un profesionālā mūža iemūžinātajiem mirkļiem no foto aģentūras F64 un LETA arhīviem.

Jānis Peters piedzima Priekulē 1939. gada 30. jūnijā. 1961. gadā jaunā dzejnieka dzejoli "Kaist pīlādzis sniegā" publicēja Liepājas rajona laikraksts "Komunists". 1968. gadā iznāca Jāņa Petera pirmais dzejoļu krājums "Dzirnakmens", kuram sekoja dzejoļu krājumi "Asinszāle", "Mans bišu koks", "Ceturtā grāmata", "Priekšnojautas", "Tautas skaitīšana", "Kovārnis korī", "Rudenskura spogulī" un citi, kā arī prozas darbi "Balta ziemeļu sūna", "Līdz durvīm septiņi soļi", "Raimonds Pauls".

Dzejnieks ir komponista Paula Dambja operas "Spārni" libreta autors un komponista Raimonda Paula vairāk nekā 100 dziesmu teksta autors. Jānis Peters savā dzejā galvenokārt pievērsies latviešu tautas likteņa tēmai, kultūrvēsturei, nozīmīga viņa daiļradē ir publicistiskā dzeja un publicistika.

Eseju krājumā "Kalējs kala debesīs..." (1981) Jānis Peters raksta: "Kultūrvēsture ir kā Daugava, kā likteņupe, kuras ūdens kādā vietā nav "senāks" vai "jaunāks"- tā ir straume, plūdums, dialektika - tas ir mūžīgi notiekošs, nenovēršams un obligāti nepieciešams cikls dzīvībā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!