Foto: AFP/Scanpix/LETA
Zviedrijas Akadēmija šogad Nobela prēmiju literatūrā piešķīrusi amerikāņu dzejniecei Luīzei Glikai par "nekļūdīgi poētisko valodu, kas ar skaudru skaistumu individuālo eksistenci padara universālu," kā minēts Akadēmijas paziņojumā.

Luīze Glika dzimusi 1943. gadā, viņa ir 12 dzejas un eseju krājumu autore. Savā daiļradē vairāk nekā 60 gadu garumā Glika pievērsusies traumas, nāves un dziedināšanas tēmām. Nobela komisijas loceklis Anderss Olsons iepriekš norādījis, ka Gliku nevar uzskatīt par grēksūdzes dzejnieci, jo viņa tiecas atklāt universālu skatījumu uz lietām. Glika ir rakstījusi par savu anoreksiju pusaudzes vecumā, kā arī vecākās māsas nāvi. Jaunībā psihoterapijas procesa laikā Glika izvēlējās iesaistīties dzejas darbnīcā, lai pilnveidotu savu autores balsi. Pirmo dzejas krājumu “Pirmdzimtais” (Firstborn) viņa publicēja 1968. gadā.

Glika saņēma Pulicera balvu 1993. gadā, izvirzīta kā ASV dzejas laureāte 2003. gadā, un 2016. gadā apmeklēja Balto namu, lai saņemtu Nacionālo humanitāro zinātņu medaļu no ASV prezidenta Baraka Obamas.

Nobela prēmija literatūrā šogad piešķirta jau 113. reizi kopš 1901. gada. Šogad pretendentu vidū bija arī japāņu rakstnieks Haruki Murakami, amerikāņu autores Džoisa Kerola Outsa un Anna Kārsone, ķīniešu rakstnieks Jans Lianke un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!