Foto: Mango
Stiliste Dana Dombrovska (attēlā) sešu gadu vecumā pēc meningīta pārslimošanas zaudēja dzirdi, un gadu gaitā sieviete apguvusi prasmi lasīt no lūpām, pateicoties kurai Dombrovskai piedāvāts kļūt par spiedzi.

Tā kā Dana pēc dzirdes zaudēšanas turpināja runāt, un šī iemesla dēļ 26 gadu vecumā viņai kāds implantu ražotājs sponsorēja dzirdes implanta operāciju. Kopš tā laika Dana spēj ne tikai sarunāties aci pret aci ar latviski runājošajiem, bet arī kontaktēties pa mobilo telefonu.

20 gadu ilgajā laikā bez dzirdes implanta Dombrovska apguva prasmi lasīt no cilvēku lūpām, un šī prasme jauno sievieti gandrīz padarījusi par spiedzi.

"Mani reiz gribēja padarīt par 21.gadsimta spiedzi. Zvanīja un teica: mēs esam nopietna iestāde un gribam jums uzdot delikātu uzdevumu - mums būs vajadzība kādā sanākšanā nolasīt no lūpām, ko cilvēki viens otram stāstīs," žurnālam Veselība atklājusi Dombrovska.

Viņa gan šim aicinājumam nav atsaukusies, jo nav vēlējusies kļūt par spiedzi.

"Tas, ka nedzirdīgi cilvēki lasa no lūpām, ir normāli ,vēl jo vairāk, ja daudzi gadi pavadīti dzirdīgo sabiedrībā. Es to nekad neizmantoju, bet dažkārt negribot gadās tramvajā "noklausīties" kādu sarunu.

Tas gadās tikpat nejauši kā dzirdīgam cilvēkam dzirdēt to, ko viņš nav plānojis dzirdēt," skaidrojusi Dombrovska.

"Tā kā daudzus gadus neesmu dzirdējusi, citi jutekļi ir ļoti labi attīstīti. Labi jūtu cilvēkus. Ja tramvajā priekšā sēž pārītis, starp kuriem ir kāda problēma, es to jūtu, varu veselu stāstu izstāstīt no tās spriedzes, ko redzu, no galvas pagriezieniem, kustībām, stājas. Cilvēkā runā viss, ne tikai mute," pārliecinājusies jaunā sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!