Foto: Publicitātes foto
2023. gada 25. oktobrī plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) korē notiks reprodukciju albuma "Atmiņu topogrāfijas" atvēršanas svētki, "Delfi" informē LNB pārstāve Anna Muhka.

Jaunā grāmata vēsta par LNB Mākslas krājuma atklātņu kolekcijā esošajām 20. gadsimta 20.–30. gadu fotopastkartēm un to aversos un reversos ietvertajām personiskajām un kolektīvajām atmiņām.

Atvēršanas pasākumā publiciste Santa Remere, viena no izdevuma eseju autorēm, vadīs diskusiju, kurā piedalīsies albuma sastādītāja, LNB Mākslas krājuma eksperte Līga Goldberga un albuma dizaina autore Una Grants, savukārt vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs iezīmēs projekta pienesumu zinātnei.

Foto: Publicitātes foto

Izdevuma priekšvārdā LNB Mākslas un mūzikas centra vadītāja Katrīna Teivāne atklāj, ka "pastkarte ir īpašs formāts. Tās reversā, kur ir paredzēta vieta pastmarkai, adresei un nelielai ziņai, ir rakstīti vēlējumi, jautājumi, lūgumi un sīkas ikdienas dzīves detaļas, ko cilvēki ir sūtījuši cits citam pa pastu, tādā veidā atklājot it kā maznozīmīgas un fragmentāras, taču tajā pašā laikā laikmeta garu iezīmējošas impresijas. Un tieši šī daudznozīmība ir izdevuma "Atmiņu topogrāfijas" centrā."

Izdevums ir bilingvāls – latviešu un angļu valodā. Tas tapis Valsts pētījumu programmas "Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai" (2020–2022) projekta "Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai" ietvaros, izdots ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu, kā arī ar LNB Atbalsta biedrības līdzdalību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!