Foto: AFP/Scanpix/LETA
Baltkrievu rakstniecei un žurnālistei Svetlanai Aleksijevičai, kas 2015. gadā saņēmusi Nobela prēmiju literatūrā, draud atņemt dzīvokli Minskā, raksta vācu laikraksts "Die Zeit". Šis dzīvoklis būtu ideāli piemērots kādam OMON darbiniekam un viņa ģimenei, paziņots Baltkrievijas valsts televīzijas ēterā.

2020. gada protestu pret Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko pārvēlēšanu laikā Svetlana Aleksijeviča paudusi atbalstu opozīcijas līderei Svetlanai Tihanovskai un kļuva par opozīcijas Koordinācijas padomes locekli. Tā gada septembrī viņa bija spiesta aizbraukt no Baltkrievijas un pārcelties uz Vāciju.

"Lukašenko draud atriebties visiem, kas piedalījās revolūcijā," laikrakstam "Die Zeit" apgalvo Aleksijeviča. "Tur (Minskas dzīvoklī) ir visi mani rokraksti. Viss ir palicis tur. Dzīvoklis nav vienkārši vieta, kur tu dzīvo. Tā ir tava pasaule. Un visa šī pasaule ir atstāta aiz muguras."

Šajā Minskas dzīvoklī 2020. gadā dežurēja dažādu Eiropas valstu diplomāti, lai aizstāvētu rakstnieci un nepieļautu viņas apcietināšanu. Dzīvokli Aleksijeviča iegādājusies pēc Nobela prēmijas saņemšanas.

"Delfi" jau informēja, ka šāgada oktobrī Baltkrievijas tiesa par protesta kustības simbolu kļuvušās rokgrupas "Tor Band" mūziķiem piespriedusi līdz deviņiem gadiem cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!