Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Maskavā Tveras rajona tiesa pērn notikušās akcijas "Majakovska lasījumi" dalībniekiem dzejniekiem Artjomam Kamaradinam un Jegoram Štovbam piespriedusi attiecīgi septiņus un piecus gadus cietumā, ceturtdien vēsta "Radio Brīvība".

Dzejnieki bija apsūdzēti aicinājumos uz "darbībām, kas ir vērstas pret valsts drošību", kā arī "naida kurināšanā" pret Donbasa prokrieviskajiem kaujiniekiem saistībā ar dzejoļiem, ko viņi deklamēja Maskavas centrā pie Majakovska pieminekļa.

Akcija notika 2022. gada 25. septembrī.

Jaunie dzejnieki Kamaradins, Štovbs un Nikolajs Daiņeko savos dzejoļos pauda, ka nepiekrīt karam, ko Krievija izvērsusi pret Ukrainu.

Nākamajā dienā dzīvoklī, kur dzīvoja dzejnieki, notika kratīšana. Tās gaitā viņi tika piekauti, viens no dzejniekiem atbilstoši liecinieku teiktajam tika pakļauts arī seksuālai vardarbībai.

Tajā pašā dienā platformā "Telegram" kanālā 112 parādījās video, kurā trijotne, nometusies ceļos, lūdz piedošanu par saviem izteikumiem. Viņu sejas klāja zilumi.

Pēc tam viņi tika aizturēti, 28. septembrī tiesa ieslodzīja viņus izmeklēšanas izolatorā.

Tā Krievijā bija pirmā reize, kad uzsākta kriminālvajāšana par aicinājumiem neiet uz kara komisariātiem.

Šā gada maijā Maskavas Tveras rajona tiesa dzejniekam un rokmūziķim Daiņeko šajā pašā krimināllietā piesprieda četrus gadus cietumā.

Cilvēktiesību aizsardzības centrs "Memoriāls" Kamaradinu, Štovbu un Daiņeko atzinis par politieslodzītajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!