Foto: LETA

Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 kopā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju, analizējot esošo situāciju nozarē un iespējas rīkot grāmatu izstādi jaunā veidolā, ir nolēmuši gadu iepauzēt un 2024. gadā "Latvijas Grāmatu izstādi" nerīkot, vēsta ieraksts izstādes "Facebook" lapā. Kā sarunā ar "Delfi" skaidro Renāte Punka, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja, "Latvijas Grāmatu izstāde" šogad nenotiks tikai formāli, jo dažādi Latvijas grāmatizdevēji piedalīsies izglītības izstādē "Skola", kas notiks no 23. līdz 25. februārim.

"Latvijas Grāmatu izstāde" un izstāde "Skola" Ķīpsalā jau daudzus gadus rīkotas vienlaikus. Pirmā ir pulcējusi grāmatu cienītājus un izdevējus, bet otrā palīdzējusi jauniešiem izvēlēties nozari un mācību iestādi, kurā iegūt izglītību.

Augstās izmaksas un zemais atbalsts

"Nav tā, ka šogad izstādē "Skola" nebūs sastopami grāmatu izdevēji," saka Renāte Punka. "Es nezinu, kāpēc BT 1 ir nolēmusi strikti pateikt, ka viņi to nereklamē, tā ir viņu nostāja un mārketinga instrumentu izvēle."

Viņa skaidro, ka "Latvijas Grāmatu izstāde" kopš Covid-19 pandēmijas joprojām nav atgriezusies atsevišķā hallē izmaksu pieaugumu dēļ.

"Grāmatu izdevējiem diemžēl pašiem nav līdzekļu, lai nosegtu izmaksas," norāda Renāte Punka. "Arī Kultūras ministrija, kuras budžets, protams, ir ļoti ierobežots, neredz iespēju, kā varētu palīdzēt, lai "Latvijas Grāmatu izstāde" notiktu atsevišķā hallē. Mēs ļoti labprāt šo izstādi rīkotu, bet tas diemžēl šobrīd nav iespējams. Ar BT 1 meklējam risinājumus, kā restrukturizēt saturu, lai mazliet citā formā izstāde varētu turpināties no 2025. gada."

"Lai sarīkotu vērienīgu grāmatu izstādi, turklāt ar bagātīgu un apmeklētājiem saistošu kultūras programmu, nepieciešams gan liels organizatoriskais, gan finansiālais resurss," portālam "Delfi" skaidro BT 1 izstāžu direktors Agris Reihmanis. "BT 1 ilgus gadus ir būtiski finansējis šī projekta rīkošanu, lai atbalstītu lasīšanas tradīcijas veicināšanu un tās nozīmi Latvijas nacionālajā kultūrā. Par nožēlu šobrīd ir skaidrs, ka grāmatniecības nozares izstādes rīkošana tikai ar privāto finansējumu vairs nav iespējama. Lai saglabātu un attīstītu "Latvijas Grāmatu izstādi", ir nepieciešams ne tikai grāmatu izdevēju un izstādes rīkotāju, bet arī valsts un pašvaldības finansiāls atbalsts un iesaiste."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!