Foto: Linda Siliņa/DELFI

Sestdien, 4. maijā, par godu Latvijas Neatkarības neatkarības atjaunošanas gadadienai Vecrīgā noticis ikgadējais tautastērpu gājiens.

Gājiens "Uzvelc tautastērpu par godu Latvijai" ik gadu izpelnās aizvien lielāku publikas atsaucību un arī šogad savos dažādu Latvijas novadu tautastērpos uz Vecrīgu bija devušies vairāki simti cilvēku.

Vispirms gājiena dalībnieki pulcējās Rātslaukumā, bet pulksten 13 pasākumu svinīgi atklāja folkloras un seno cīņu kopā "Vilkači". Tālāk jau katrs pēc sava tērpa novada piederības stājās gājiena rindās un tika uzsākts ceļš cauri Vecrīgai, pa Kaļķu ielu, uz Brīvības pieminekli. Gājienu kuplināja folkloras kopa "Kokle". Gājiens noslēdzās pie Brīvības pieminekļa ar ziedu nolikšanu, bet jau svētku programma visu pēcpusdienu un vakaru turpināsies koncertā "Citādi ceļi" Rātslaukumā.

Tautastērpu gājienu kopš 2016. gada rīko Tautastērpu centrs "Senā klēts", lai daudzinātu tautastērpu daudzveidību un aicinātu to uzvilkt, svinot svētkus. Ar katru gadu interesentu skaits palielinājās, līdz 2019. gadā, sadarbībā ar KTMC "Ritums", pasākums notika Rātslaukumā ar dažādu folkloras kopu piedalīšanos. Divus gadus pandēmijas dēļ gājiens tika rīkots virtuāli, bet pēc pandēmijas tradīcijā satikties klātienē savos tautastērpos ir atdzimusi ar jaunu sparu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!