Foto: LETA

Sestdienas, 18. maija, vakarā Rīgā norisinājās ikgadējā akcija "Muzeju nakts", kurā izzināt dažādu Rīgas muzeju ekspozīcijas un īpaši rīkotās aktivitātes bija devušies vairāki tūkstoši cilvēki. Šogad Rīgā durvis bija vērušas vairāk nekā 80 dažādas kultūrvietas, bet "Muzeju nakts" vienojošā tēma bija: izzināt un iegūt, pētīt un saprast.

Šogad "Muzeju naktī" atvērti bija ne tikai daudzi Rīgas muzeji, bet arī Valsts prezidenta pils, kas kā allaž izpelnījās lielu publikas interesi, tāpat cilvēki rindas stājās pie Saeimas nama un Satversmes tiesas.

Mākslas muzejā "Rīgas birža" varēja ļauties klusajam disko, bet Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja apmeklētājus Rīgas Domas dārzā sagaidīja bruņinieki. Garas rindas veidojās arī pie Latvijas Dabas muzeja, Latvijas Kara muzeja, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja un citiem muzejiem Rīgas centrā.

Latvija šajā starptautiskajā akcijā piedalījās jau 20. reizi. Tradicionāli ieeja visos muzejos ir bez maksas. Plašāk par notikumiem, kā arī lielāko pasākumu izlase atrodama šajā rakstā.

1999. gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju "Muzeju pavasaris," kas vēlāk pārtapa akcijā – Muzeju naktī – tās mērķis ir iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē. Pēc dažiem gadiem Muzeju nakts kļuva par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!